Motorbendes ‘onder de radar’ nog steeds actief in Parkstad, "geen signalen" gemeentes

Foto: iStock
Gepubliceerd op 23/04/2021 om 08:59
Laatst bewerkt op 23/04/2021 om 09:20

De verschillende motorbendes, waaronder Satudarah, mogen niet meer in clubhesje over straat in verband met een civiel verbod. Maar onder de radar zijn zij wel degelijk nog aanwezig en actief binnen de gemeentes van de regio Parkstad. Dat blijkt uit onderzoek van ZO-NWS. 

Deze omroep sprak met bronnen binnen de wereld van de Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) die een beeld schetsen van “motorclubs die nu bijeenkomsten bij leden thuis hebben”. “Met hesjes over straat mag niet, maar dat wil natuurlijk niét zeggen dat de bekende clubs er niet meer zijn. Integendeel zelfs”, zo klinkt het. 

De insiders vertellen verder over een verontrustende ontwikkeling binnen de wereld van de zogeheten 1% motorclubs. “Er zijn leden die na het verbod liever eruit stappen, maar dat durven zij niet. In het verleden hebben ze onder de naam van een motorclub immers dingen geflikt en bij een vertrek zal ze dat worden nagedragen, als je begrijpt wat ik bedoel.” 

Deze omroep beschikt daarnaast over informatie dat de huidige president van het Heerlense chapter Southborder van Satudarah in Oirsbeek woonachtig is. De uit Brunssum afkomstige man staat in vol ornaat, in clubhesje van de beruchte motorclub, op actuele foto's op social media. 

Ondanks bovenstaande informatie leert navraag bij de meeste gemeentes dat er “geen signalen zijn over de aanwezigheid van de motorclubs”. “OMG’s zijn een wereldwijd fenomeen. Op dit moment zijn er echter geen signalen bekend over zichtbare aanwezigheid en/of misstanden in relatie tot OMG’s in Heerlen”, laat Petra Joosten, woordvoerster van de gemeente Heerlen, desgevraagd weten. 

“Monitoring vindt plaats op verschillende manieren. Een voorbeeld hiervan is de intensieve samenwerking tussen wijkagenten en BOA’s, de ogen en oren van de wijk. Mocht er zich een situatie voordoen waarin het nodig is contact te leggen met andere instanties dan zal daartoe uiteraard worden overgegaan", aldus Joosten. Fons Castermans zegt namens de gemeente Brunssum eveneens dat er "binnen de gemeente geen signalen zijn dat motorclubs op dit moment in Brunssum aanwezig zijn”. 

De gemeente Beekdaelen gaat niet in op specifieke vragen over de aanwezigheid van  motorclubs in. Woordvoerster Audrey Crombach: “Op basis van artikel 10 van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob), alsook op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), kunnen wij over dit soort vragen geen inhoudelijke informatie delen", legt Crombach uit. 

"In zijn algemeenheid kunnen we wel aangeven dat we binnen gemeente Beekdaelen, en in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de Politie, ook aandacht hebben voor de ontwikkelingen op het gebied van OMG’s. Dat kan dan gaan over bijvoorbeeld activiteiten, objecten of subjecten, maar ook over (landelijk of lokaal) beleid in deze.”

De gemeentes Voerendaal, Kerkrade en Landgraaf laten desgevraagd verder weten “geen signalen te hebben” dat er op dit moment motorclubs actief zijn binnen de gemeentegrenzen. 
 

Advertenties