Thijs H. vecht veroordeling aan bij Europese Hof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Foto: iStock
Gepubliceerd op 22/02/2024 om 10:33
Laatst bewerkt op 22/02/2024 om 15:54

Thijs Hermans uit Brunssum, veroordeeld voor drie moorden op de Brunssummerheide en in Den Haag in 2019, vecht alsnog zijn veroordeling aan bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Dat bevestigt Hermans' advocaat Serge Weening donderdag tegenover ZO-NWS.

De rechten en vrijheden van de burger worden gewaarborgd door het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Elke burger die meent dat zijn rechten geschonden worden door een lidstaat van de Raad van Europa, kan een klacht indienen bij het EHRM.

“Wij vinden dat er in de procedure van deze zaak fouten zijn gemaakt", legt Weening, die samen met zijn kantoorgenoot Tommy Straten Thijs Hermans bijstaat in deze zaak, uit. 

De Hoge Raad besliste in oktober vorig jaar dat de veroordeling van Hermans door het gerechtshof in stand kon blijven. De Brunssumer kreeg wel een kleine strafkorting vanwege de lange duur van zijn proces.

Hij moet op dit moment nog dik twintig jaar achter de tralies blijven zitten. Daarna volgt zijn tbs-traject. Thijs Hermans heeft bekend in mei 2019 een vrouw in Den Haag en twee wandelaars op de Brunssummer Heide te hebben doodgestoken. 

De rechtbank veroordeelde de jongen uit Brunssum medio 2020 tot 18 jaar gevangenisstraf en een tbs-maatregel. In maart 2022 werd die straf in hoger beroep verhoogd naar 22 jaar celstraf en tbs. De veroordeelde Hermans was het hiermee niet eens. Deskundigen hadden namelijk in twee verschillende rapporten geadviseerd hem volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

Dit omdat hij handelde in een psychotische toestand. Niet een gevangenisstraf maar snelle plaatsing in een tbs-kliniek zou passend zijn geweest. Zowel de rechtbank als het gerechtshof ging echter aan deze adviezen voorbij. Zij verklaarden Thijs verminderd toerekeningsvatbaar. Ook de Hoge Raad besloot dit arrest in stand te houden. 

Hier leggen Thijs Hermans en zijn twee advocaten zich nu dus alsnog niet bij neer en hebben juridische stappen ondernomen. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties