Is Mondriaan verantwoordelijk voor geleden schade nabestaanden zaak Thijs H.?

Gepubliceerd op 12/01/2024 om 07:11
Laatst bewerkt op 12/01/2024 om 07:41

De door Thijs H. uit Brunssum gepleegde moorden hadden voorkomen kunnen worden, als behandelaars van zorginstelling Mondriaan beter hadden opgelet. Dat stelden zijn advocaten tijdens de civiele zaak donderdag in de rechtbank van Maastricht.

Zij stelden Mondriaan, waar Thijs in behandeling was, volgens L1 aansprakelijk voor de geleden schade. Het betrof de schadevergoedingen aan de nabestaanden van de drie mensen die Thijs vermoordde in maart 2022. Hiervoor kreeg H. in hoger beroep 22 jaar cel en tbs opgelegd door het gerechtshof in Den Bosch.

Brunssumer H. stak in mei 2019 drie willekeurige wandelaars dood, eentje in Den Haag en twee op de Brunssummerheide. Volgens deskundigen zat Thijs in een psychose en was hij volledig ontoerekeningsvatbaar. Als de rechters dat advies hadden overgenomen, had H. geen celstraf opgelegd gekregen.

Mondriaan verklaarde zelf geen fouten te hebben gemaakt bij de behandeling van H.. Op 24 april doet de civiele rechter uitspraak. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties