Minister: verantwoordelijkheid inrichting ziekenhuiszorg ligt bij Zuyderland

Foto: (c) Tom Janssen
Gepubliceerd op 25/08/2023 om 09:36
Laatst bewerkt op 25/08/2023 om 09:51

De verantwoordelijkheid voor de herinrichting van de ziekenhuiszorg in Parkstad en de Westelijke Mijnstreek ligt volledig bij Zuyderland. Dat antwoord minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid op kamervragen.

De CDA-fractie in de Tweede Kamers stelde de minister vragen over de voorgenomen verplaatsing van bedden en de spoedeisende hulp naar het ziekenhuis in Sittard-Geleen. Volgens de minister moet Zuyderland daarin een 'balans vinden tussen kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid.'

Uit de beantwoording van de kamervragen blijkt ook dat veel vaker aanspraak wordt gemaakt op de spoedeisende hulp in Heerlen dan die in Sittard-Geleen. Jaarlijks worden bij Zuyderland in Heerlen gemiddeld 32.000 patiënten binnengebracht. In Sittard-Geleen zijn dat er zo'n 20.000.

Zuyderland liet een onderzoek uitvoeren naar de toekomst van de ziekenhuiszorg in de twee regio's. Daarin werden diverse scenario's voorgesteld, waaronder het verplaatsen van een deel van de zorg van Heerlen naar Sittard-Geleen. Dat leidde tot veel boze reacties. Zuyderland zegt te weinig personeel en geld zegt te hebben om alle zorg in beide ziekenhuizen in Heerlen en Geleen te handhaven.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties