Mijnwerkersstaking 80 jaar na dato herdacht

foto © ZO-NWS | Anja Timmers
Gepubliceerd op 29/04/2023 om 19:59
Laatst bewerkt op 29/04/2023 om 20:50

In Hoensbroek en in Landgraaf is zaterdag stilgestaan bij de grote Mijnwerkersstaking van 1943.  Dat gebeurde met herdenkingen bij het graf van de gefusilleerde mijnwerker Servaas Toussaint en bij Relim naast de gedachteniskapel voor de mijnwerkers.

Voor de herdenkingen was grote belangstelling. Bij de gedachteniskapel spraken gouverneur Emile Roemer, burgemeester Richard de Boer van Landgraaf en Luc Wolters conservator van het Nederlands Mijnmuseum.

Tijdens de April-Mei-staking in 1943 kwamen de mijnwerkers in opstand tegen de dictatuur en onmenselijke situaties in de mijnen door de Duitse bezetters. Naast de Mijnwerkersstaking was er ook de Twentse Textielstaking en de Melkstaking

Door het executeren van betrokkenen wisten de bezetters op gruwelijke wijze een einde te maken aan de stakingsgolf, die wordt gezien als één van de grootste Nederlandse verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties