VIDEO: Mijnbouwschade Limburg vanaf 2024 hersteld

foto © ZO-NWS
Sam Verbeek
Gepubliceerd op 27/10/2023 om 12:30
Laatst bewerkt op 28/10/2023 om 13:41

Vanaf volgend jaar kunnen Limburgers zowel lichte als zware schade door steenkoolwinning melden.

De tien mijnbouwgemeenten zijn Heerlen, Sittard-Geleen, Brunssum, Beek, Beekdaelen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld, Stein en Voerendaal.

Als eerste wordt de regeling opengesteld voor zware schades, en in de maanden daarna wordt duidelijk wanneer ook lichtere schades gemeld kunnen worden zoals scheuren in muren. 

Deze nieuwe regeling is vrijdag ondertekend door staatssecrataris Vijlbrief. "Jaren na het einde van de steenkoolwinning hebben we nu samen met de regio een oplossing voor de schade door mijnbouw. Met deze methode worden bewoners zoveel mogelijk ontzorgd en de schade netjes hersteld."

Als woningeigenaren schade melden bij een lokaal loket, krijgen ze een zaakbegeleider. Het loket en de begeleider komen van een nieuwe organisatie in Heerlen speciaal voor de afhandeling van de schade; I3ML (Instituut voor Mens, Milieu en Mijnbouw in Limburg).

De schade wordt beoordeeld door de Commissie Mijnbouwschade, die hiervoor een Limburgse Kamer krijgt. De regeling is daarbij vriendelijker gemaakt voor bewoners en worden uitvoeringskosten beperkt.

De zwaarte van de schade zoals beoordeeld door de Commissie Mijnbouwschade bepaalt hoe de schadeafhandeling gaat. Schades tot 5.000 euro worden financieel vergoed en uitbetaald. Grotere schades tot 20.000 euro worden hersteld door een aannemer. Het zal wel nog jaren duren voordat alle schades hersteld zijn, ook omdat de effecten van de steenkoolwinning voortduren. Na een jaar, en daarna regelmatig, wordt de regeling geëvalueerd en eventueel bijgesteld.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties