Maand van de Geschiedenis heeft als thema EUREKA!

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 22/09/2023 om 13:59
Laatst bewerkt op 22/09/2023 om 14:10

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' wordt landelijk met het thema EUREKA! geschiedenis voor het voetlicht gebracht.

In onze lokale bibliotheken is er een lezing van Marc Hermans met de naam Eureka: de uitvinding van Fritz Haber. Veel uitvindingen zijn een zegen voor de mensheid, maar kunnen ook verwoestende effecten hebben als deze kennis als wapen wordt ingezet.

Zo ook de uitvinding van chemicus Fritz Haber (1868-1934). Haber is verbonden aan het Haber-Bosch proces. Een chemisch proces waarmee ammoniak op industriële wijze wordt geproduceerd. Zonder deze uitvinding zou er nu geen overbevolking op deze aarde zijn, waren de stikstofbindingsbedrijven (SBB) van DSM in Geleen nooit ontstaan en zouden er geen miljoenen Joden vergast zijn met Cyclon-B. De vraag is nu: was Haber een held of een moordenaar?

Data en locaties: Bibliotheek Voerendaal op 4 oktober van 19.00 tot 21.00 uur, bibliotheek Brunssum op 12 oktober van 19.30 tot 21.30 uur, HuB.Bibliotheek Kerkrade op 19 oktober van 19.00 tot 21.00 uur.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties