Luchtkwaliteit regio goed maar zonder meting bij Awacs

foto © ZO-NWS | Twan Senden
Gepubliceerd op 10/03/2023 om 10:34
Laatst bewerkt op 10/03/2023 om 12:36

Volgens Xavier Maurer van de Provincie Limburg liggen de waardes van de luchtkwaliteit in Beekdaelen en Brunssum onder de norm van het Schone Lucht Akkoord (SLA).

Dat zei de beleidsmedewerker milieu tijdens een presentatie in de Awacs Commissievergadering in Nuth. Kanttekening is dat bij de metingen van de luchtkwaliteit geen rekening is gehouden met de militaire luchtvaart omdat volgens Maurer de uitstoot van die vliegtuigen te gering is. Grootste vervuilers van de lucht in bovengenoemde plaatsen zijn landbouw/industrie en overwaaiende vervuiling uit het buitenland.

De presentatie van de SLA-cijfers vielen niet in goed aarde bij een aantal commissieleden. Zo vonden Huub Kockelkoren, Hugo Raes en Servie L'Espoir het stuitend dat de militaire luchtvaart niet meegenomen is in de cijfers. "We vragen al jaren om een apparaat dat bij de Awacs-basis de luchtkwaliteit meet. We hebben ook niet het gevoel dat de provincie op dat punt achter ons staat", merkten Raes en L'Espoir op.

De provincie heeft op verschillende plekken meetpunten voor de zogenaamde ultrafijnstof maar zo'n meetpunt ontbreekt dus in de buurt van de basis. Volgens de provincie komt dat omdat er te weinig bebouwing is rond het militaire vliegveld en dus het effect op bewoners nauwelijks te meten is.

In het Schone Lucht Akkoord hebben deelnemers afgesproken maatregelen te nemen die de luchtkwaliteit verbeteren. De deelnemers delen kennis over hun aanpak en maatregelen, werken aan pilots en geven samen vorm aan het luchtbeleid van de toekomst. Doel is 50 procent gezondheidswinst door schonere lucht in 2030.

In Zuid-Limburg hebben zich alleen Heerlen, Maastricht en Meerssen aangesloten. Landelijk doen er, naast het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en 12 provincies,  94 gemeenten mee aan het SLA.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties