Landgraaf kan geen statushouders meer ontvangen: 'Er is geen plek'

foto: iStock
Gepubliceerd op 17/05/2024 om 11:05
Laatst bewerkt op 17/05/2024 om 11:05

Landgraaf vangt te weinig statushouders op en heeft onlangs een waarschuwing van de provincie gekregen. Volgens burgemeester Richard de Boer is sprake van overmacht. "Er zijn te weinig geschikte woningen om ze op te vangen".

Dat meldt dagblad De Limburger.

Het afgelopen jaar ving Landgraaf 53 statushouders te weinig op. Voor 29 mei moet het Landgraafse stadsbestuur met een plan komen om deze achterstand weg te werken. In een brief aan de provincie benadrukt de gemeente dat het geen onwil is om ze niet op te vangen. "We moeten daarnaast ook nog eens tweehonderd vluchtelingen uit Oekraïne een plek geven", aldus de gemeente.

Het knelpunt om de statushouders niet op te kunnen vangen heeft volgens de gemeente twee redenen. Ten eerste zouden er relatief grote gezinnen aan Landgraaf gekoppeld worden. Momenteel staan er twee gezinnen van acht personen en één gezin van tien personen op de lijst. Het aanbod van huurwoningen is hiervoor in Landgraaf beperkt. Ten tweede verloopt het contact met het Centraal Orgaan voor Asielzoekers,  COA niet goed. De contactpersoon laat niets weten en volgens de regels met het COA moet er eerst contact worden opgenomen met een gemeente, voordat er een gezin van zeven of meer personen kan worden gehuisvest.

Als ze er niet in slagen om de achterstand van 2023 op te lossen, kan de provincie op koste van de gemeente de huisvesting in eigen hand nemen. Wat er dan gebeurt blijft volgens burgemeester Richard de Boer een raadsel. In Landgraaf zijn geen vrije hotels, leegstaande kloosters of andere gebouwen waar grote groepen in kunnen worden opgevangen. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties