Kwestie vertrokken gemeentesecretaris ettert voort: partij eist duidelijkheid college

Gepubliceerd op 18/10/2022 om 12:08
Laatst bewerkt op 18/10/2022 om 17:20

De kwestie rondom de enige tijd geleden bij de gemeente Brunssum vertrokken gemeentesecretaris Otto Eussen ettert voort. Politieke partij Lijst Brunssum Lokaal eist nu, maanden na het daadwerkelijke vertrek van de topambtenaar, namelijk duidelijkheid van het college van burgemeester en wethouders over de gevoerde procedure. 

Eussen werd in eerste instantie op non-actief gesteld door burgemeester Wilma van der Rijt. De topambtenaar werd ervan beschuldigd dat hij ongeoorloofd een stemadvies zou hebben gegeven. Eussen, die zelf altijd de aantijging aan zijn adres ten stelligste ontkend heeft, zou intern zijn voorkeur hebben uitgesproken voor een kandidaat uit de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Onderzoek van een extern bureau leverde echter geen belastende dingen voor de geschorste topambtenaar op. Otto Eussen besloot echter toch zijn biezen te pakken en kreeg in het voorjaar van 2022 een vertrekpremie mee. Naar nu blijkt brachten de toenmalige wethouders van Brunssum Houben en L’ Espoir op 27 juni een bezoek aan Commissaris der Koning Emile Roemer in Maastricht om over deze kwestie te spreken.

'We kregen daar de stellige indruk dat de uitleg van wetgeving zoals de burgemeester die hanteert, niet de juiste is', schrijft Servie L' Espoir over dit onderhoud in het Limburgse Gouvernement aan het huidige college. Hij doelt daarmee op de gevoerde procedure rondom het vertrek van gemeentesecretaris Otto Eussen waarover binnen de bestuurlijke top van Brunssum gestemd zou zijn. 

'Gaat het college met ons voorstel akkoord dus de zaak extern bij de bestuurders die daarvoor zijn aangewezen voor te leggen?' vervolgt L' Espoir namens zijn partij. 'Is het college bereid om een onafhankelijk bureau onder supervisie van een afvaardiging van de raad een onderzoek te laten uitvoeren naar de procedure van dit ontslagbesluit?' De vertrokken Otto Eussen laat aan deze omroep weten op de hoogte te zijn van de duidelijkheid die Lijst Brunssum Lokaal van het college van B & W eist. 

Commentaar hierop geven wil de voormalig topambtenaar van de gemeente Brunssum niet. "Ik heb bij mijn vertrek geheimhouding afgesproken en daar dien ik me in deze kwestie aan te houden", aldus Eussen. 

 

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties