Kunstwerk De Koelepietjes onthuld bij Mijnmuseum in Heerlen

foto: iStock
Gepubliceerd op 28/06/2024 om 09:41
Laatst bewerkt op 28/06/2024 om 09:58

In de Dr. Poelsstraat in Heerlen, vlakbij het Nederlands Mijnmuseum, is donderdagavond een kunstwerk onthuld dat herinnert aan het mijnbouwverleden van de stad. Het kunstwerk heet ‘De Koelepietjes’, een speelse samentrekking van ‘koelpieten’ en ‘kanariepietjes’.

Kanaries werden vroeger in de mijnbouw gebruikt als detectiemiddel voor gevaarlijke gassen, waaronder het voor mijnwerkers dodelijke gas koolmonoxide. Wanneer de kanarie stopte met fluiten en overleed, was dat een waarschuwing voor de koempels om zo snel mogelijk hun werkplek te verlaten.

Veertien verlichte vogeltjes, getooid met mijnwerkershelmen, symboliseren op een creatieve wijze de verbondenheid tussen mens en dier. Het ontwerp is van de Amsterdamse kunstenaar Streetart Frankey. Zijn werk heeft veel bekijks op tientallen plekken in de Nederlandse hoofdstad.

Volgens de Heerlense cultuurwethouder Jordy Clemens gaat de creatie van Streetart Frankey een glimlach toveren op het gezicht van menige voorbijganger.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties