Kreis Heinsberg vermoedt geen PFAS verontreiniging bodem bij Schinveld

foto: iStock
Gepubliceerd op 18/07/2023 om 13:07
Laatst bewerkt op 18/07/2023 om 15:05

De Kreis Heinsberg acht het onwaarschijnlijk dat er aan Nederlandse zijde PFAS verontreiniging is opgetreden vanuit de AWACS-vliegbasis. Dit vanwege de noordoostelijke stromingsrichting van het grondwater in Duitsland.

Dat heeft Heinsberg uitgelegd tijdens gesprekken met de gemeente Beekdaelen en de Provincie Limburg. Ook het ongeval met het tanktoestel in 1999 kan niet de oorzaak zijn van de PFAS verontreiniging, volgens de Kreis Heinsberg.

De provincie heeft zekerheidshalve een plan van aanpak opgesteld in onderlinge afstemming met onder andere de aangrenzende gemeenten en het Waterschap Limburg. Zo komt er een grensoverschrijdende modelstudie van het grondwater. Deze modelstudie zorgt voor verder inzicht in de grondwaterstromingen in het grensgebied bij de vliegbasis.

Verder wordt er een aantal analyses uitgevoerd door drinkwaterbedrijf WML, Provincie Limburg en het waterschap. Zo onderzoekt WML momenteel of de reguliere monitoring op PFAS uitgebreid zou moeten worden. De provincie onderzoekt monitoringsputten aan de Nederlandse zijde van de grens en het waterschap neemt op verschillende locaties in het Ruuscherbeekje en de Rode Beek monsters.

De resultaten van de bovengenoemde analyses zijn naar verwachting in augustus bekend. Dan volgt ook een besluit over eventuele vervolgstappen. Voor het gebied langs Heringsbosch en de Neutrale Strasse bij Schinveld blijft de oproep staan om vooralsnog geen water uit waterputten te gebruiken voor het sproeien van eigen gewassen en tuinen.

De onrust over het vervuilde grondwater kwam aan het licht toen eerder dit jaar de Kreis Heinsberg een verbod instelde op het gebruik van grondwater in Stahe en Niederbusch, vlak over de grens bij Schinveld. Dat grondwater bleek vervuild met PFAS afkomstig van de AWACS-vliegbasis. Daar is vroeger door de brandweer geoefend met een PFAS-houdend blusschuim dat inmiddels overal verboden is.

De vrees bestond dat het grondwater ook de Nederlandse bodem zou verontreinigen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties