Kort geding om aanpassing Chroom-6 rapport

foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 6/09/2022 om 10:24
Laatst bewerkt op 6/09/2022 om 11:05

Een rapport van het RIVM uit 2018 over chroom6 moet als het aan de Heerlense advocaat Rob Bedaux ligt worden herzien. Daarover spant hij een kort geding aan tegen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Op de materieeldepots (POMS-sites) in Brunssum en Eygelshoven werden mensen jarenlang blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, tijdens het werken aan Amerikaanse legervoertuigen. Toen ze jaren later ziek werden bleek het te gaan om het kankerverwekkende chroom6 dat in de gebruikte CARC-verf zat. In 2002 werden concentraties gemeten die tot 800 keer boven de toegestane norm lagen. Pas in 2014 kwam dat in een stilgehouden rapport aan het licht.

Nu slachtoffers individueel een schadevergoeding kunnen eisen loopt hij tegen de in zijn ogen foute conclusies in het rapport aan. Volgens Bedaux moeten conclusies opnieuw worden bekeken en moet de schaderegeling worden uitgebreid.

In het rapport staat wie wel en niet in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Volgens de advocaat, die veel chroom6-slachtoffers bijstaat, worden teveel van zijn cliënten uitgesloten van een schadevergoeding.

Het rapport verscheen in 2018 en de toenmalige staatssecretaris erkende schuld. Er kwam een nieuwe schaderegeling maar die bleek voor veel zieke oud POMS-medewerkers een teleurstelling omdat ze uiteindelijk toch niet in aanmerking kwamen.

 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties