Komt er definitieve uitspraak in zaak-Jos Brech of volgt toch extra onderzoek?

Gepubliceerd op 27/01/2022 om 09:33
Laatst bewerkt op 28/01/2022 om 14:41

Een spannende dag. Dat wordt het vrijdag bij het gerechtshof in Den Bosch zeker voor de nabestaanden van Nicky Verstappen maar ook voor verdachte Jos Brech uit Simpelveld zelf. De vraag is: komt er een definitieve uitspraak in het hoger beroep of toch een tussenvonnis waarin alsnog extra DNA-onderzoek wordt gelast?

Tijdens de laatste zittingsdag in deze zaak in november vorig jaar bij het gerechtshof sprak ervaren deskundige Ate Kloosterman, die urenlang vragen kreeg voorgelegd, zijn verbazing uit. Dat ging over het feit dat er sinds de vondst van de om het leven gekomen Nicky Verstappen op de Brunssummerheide in 1998 een specifiek DNA-onderzoek op activiteitenniveau ontbreekt in het uitgebreide speurwerk. 

Kloosterman doelde op onderzoek door een deskundige naar hoe er DNA in de onderbroek van Nicky is gekomen. Twee scenario’s zouden dan met elkaar vergeleken kunnen worden. Het scenario van het Openbaar Ministerie dat er stellig van overtuigd is dat de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 door Brech werd ontvoerd, misbruikt en gedood. Of het scenario dat door de verdachte Simpelveldenaar zelf op tafel is gelegd. 

Volgens hem vond hij Nicky, draaide het lichaam om en kon toentertijd niks anders dan constateren dat de tiener overleden was. Daarna zou Brech, zo beweert hij zelf althans, de kleding van Verstappen gefatsoeneerd hebben en weg zijn gegaan. Nieuw onderzoek naar welke DNA-sporen deze beide scenario’s achterlaten, kan volgens Kloosterman aantonen welk verhaal geloofwaardiger is. 

De inmiddels gepensioneerd deskundige onderstreepte hiermee het verzoek van Gerald Roethof, advocaat van Jos Brech die eerder door de rechtbank in Maastricht werd veroordeeld tot 12,5 jaar celstraf, voor extra DNA-anderzoek. Het woord is vrijdag even na het middaguur aan het gerechtshof dat duidelijkheid zal gaan verschaffen of er een definitieve uitspraak komt of alsnog extra onderzoek. Dat laatste zou een flinke vertraging betekenen in afhandeling van het hoger beroep in deze zaak. 

“Die kans bestaat inderdaad” laat woordvoerder Inge Verhulst namens het Bossche hof desgevraagd weten. “Ik kan alleen niet bij voorbaat laten weten of dat het geval gaat zijn of niet. Dat doen we in andere strafzaken ook nooit.” Raadsman Roethof waagt zich niet aan een voorspelling. “Ik ga niet speculeren. Deze zaak duurt nu al zolang, dus ik wacht ook nu rustig af wat er besloten gaat worden”, aldus de Amsterdamse strafpleiter. 


 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties