KNMI herdenkt zwaarste aardbeving in Nederland

Foto: © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 13/04/2022 om 09:24
Laatst bewerkt op 13/04/2022 om 10:04

Het KNMI staat stil bij de zware aardbeving die Limburg precies dertig jaar geleden trof. Doden vielen er niet. Wel was er aanzienlijke materiële schade in Limburg. 

'Bij Roermond in de vroege ochtend van 13 april 1992 vond een aardbeving plaats met een kracht van 5,8 magnitude op de schaal van Richter,' memoreert het Koninklijk Meteorologisch Instituut de zwaarste aardbeving ooit in Nederland gemeten op haar website.

Het epicentrum van de aardbeving lag enkele kilometers ten zuidenwesten van Roermond, bij Linne en vond plaats op een voor Nederland relatief grote diepte van 15 kilometer. De beving werd dertig jaar geleden gevoeld tot in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland.

De aardbeving werd veroorzaakt door een verschuiving langs de Peelrandbreuk, de noordoostelijke begrenzing van de Roerdalslenk. Deze slenk loopt van zuidoost naar noordwest door Limburg en Brabant, vanuit Duitsland. Twee grote breuken begrenzen de slenk, de Peelrandbreuk in het noorden en de Feldbissbreuk in het zuiden.

Veel huizen en gebouwen werden door de aardbeving beschadigd. Vooral in het gebied tussen Roermond, Maaseik en Heinsberg. Ook in Zuid-Limburg liepen gebouwen schade op. Zo raakte de Eligiuskerk in Schinveld beschadigd. De kerk had eerder al wat scheuren in de muren opgelopen maar deze werden groter door de aardbeving van 1992. De weerhaan op de kerktoren stond door de beving uit het lood.  

Naschokken vonden plaats over een gebied van 100 kilometer vanaf Roermond tot aan Alsdorf, net over de grens in Duitsland. 

 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties