Kerkraads experiment: tiny houses tegen verloedering

Foto: © iStock | ZO-NWS
Sam Verbeek
Gepubliceerd op 20/04/2023 om 12:14
Laatst bewerkt op 20/04/2023 om 12:16

Een Kerkraads proefproject met tiny houses krijgt donderdag bezoek van 14 gemeenten, om te kijken hoe de gemeente met deze woonvorm omgaat.

Kerkrade is een van de pioniers in de provincie. “Er is veel animo vanuit andere gemeenten om ook zoiets op te zetten”, zegt wethouder Tim Weijers donderdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

De vijf tiny houses zijn op verzoek van de gemeenteraad gebouwd op het voormalige hockeyterrein Carisborg, dat sinds 2014 geen echte functie meer had en verloederde. Met de tiny houses wil de gemeente de leefbaarheid, sociale controle en veiligheid vergroten in het gebied. Vrijdag openden de bewoners voor het eerst hun deuren voor bezoekers.

De komende vijf jaar zal er geëxperimenteerd worden met de nieuwe woonvorm. Daarmee wil de gemeente eerst zien of deze vorm van bewoning daadwerkelijk iets toevoegt. Bij goed bevallen van zowel de gemeente als de bewoners, kan de pilot twee keer met vijf jaar verlengd worden en daarna in het bestemmingsplan opgenomen worden.

“Het is mooi om in deze groene omgeving te gaan experimenteren met de tiny houses”, zegt Weijers. “Het gaat niet alleen om het wonen, maar ook om de omgeving en de hele duurzame gedachte die erachter zit.” Weijers geeft aan dat gemeenten zichzelf gemeld hadden om te komen kijken hoe zij het in de praktijk hebben aangepakt en waar ze tegenaan gelopen zijn. Daarmee hopen ze andere gemeenten te inspireren.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties