Kerk Puth blijft overeind en krijgt erfgoedstatus

Gepubliceerd op 6/04/2023 om 18:02
Laatst bewerkt op 6/04/2023 om 20:08

De H. Petrus Canisiuskerk in Puth krijgt toch de status van gemeentelijk monument. Daarmee is de sloop van het kerkgebouw van de baan. Dat heeft het college van Beekdaelen besloten.

Het kerkbestuur wilde de kerk gedeeltelijk slopen en herbestemmen, maar het Cuypersgenoot protesteerde daar tegen. Ook de Erfgoedvereniging Heemschut mengde zich onlangs in de discussie. Een onafhankelijk bouwhistorisch onderzoek in opdracht van de gemeente heeft het gemeentebestuur doen besluiten het kerkgebouw de status van gemeentelijk monument te geven.

De kerk werd recent gesloten en aan de eredienst onttrokken. Het aantal kerkgangers is fors teruggelopen en het gebouw vertoont de nodige mankementen, waardoor het volgens het kerkbestuur niet meer open te houden is.

Nu kerk en pastorie overeind blijven en aan het gemeentelijk erfgoed worden toegevoegd, overweegt de gemeente wel in te stemmen met een plan van het kerkbestuur voor starterswoningen en levensloopbestendige woningen in de voormalige kerk en pastorie. "Op die manier kan de kerk een functie blijven vervullen voor de kern Puth en bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp", zo laat de Gemeente Beekdaelen weten.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties