Inval bij topcrimineel Peter van D. in Schinveld na kraken criminele berichten

Gepubliceerd op 11/03/2021 om 09:47
Laatst bewerkt op 11/03/2021 om 10:31

De Landelijke Eenheid van de politie is dinsdag bij topcrimineel Peter van D. in Schinveld 
binnengevallen. Dat gebeurde nadat de opsporingsdiensten criminele berichten van versleutelde berichtendienst SKY ECC hadden weten te kraken, zo blijkt uit informatie waar ZO-NWS over beschikt.

De zwaarbeveiligde villa van Van D. aan de Grachtweg werd hierbij doorzocht. Arthur Vonken, advocaat van Peter van D., hulde zich donderdag desgevraagd in stilzwijgen over de inval bij zijn Schinveldse cliënt. "Ik mag niks zeggen want er zitten beperkingen op deze zaak", is de korte reactie van de Maastrichtse strafpleiter. 

Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg wil de inval bij Peter 'De Dikke' van D. in Schinveld bevestigen noch ontkennen en geen nadere toelichting geven: "We geven geen commentaar, gaan niet in op vragen hierover", aldus justitiewoordvoerster Ingrit Reuterink.

De politie-inval bij Peter van D. dinsdag kwam precies een dag nadat de rechtbank in Maastricht besloot dat justitie het strafrechtelijk onderzoek naar Van D. in een andere zaak, waarin hij al twee jaar verdacht wordt van witwassen en verboden wapenbezit, mag voortzetten. 

In deze zaak werd Peter van D. op 12 maart 2019 opgepakt in zijn woning in Schinveld. Dit had te maken met een groot Duits rechercheonderzoek naar de handel in verdovende middelen. Vier verdachte Duitsers in deze drugszaak zouden contacten hebben gehad met Peter van D.

De Schinveldenaar is zelf geen verdachte in deze zaak, maar de topcrimineel had wel een vuurwapen en 90.000 euro in zijn woning liggen. Peter 'De Dikke' van D. wordt gezien als een groot kopstuk in de Nederlanse drugswereld. 

Hij stortte zich in de jaren tachtig, samen met zijn kompaan Robbie van L., op de productie van en handel in XTC. Ook zou hij hebben gehandeld in coke en hasj. In 2008 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar cel voor drugshandel. 

Vanuit de gevangenis in het Belgische Hasselt, waar hij vastzat voor cannabissmokkel en een ontvoering, stuurde hij een drugsbende aan. Na zijn vrijlating verdween Peter van D. enige tijd van de radar. Robbie van L. zit op dit moment een jarenlange gevangenisstraf uit vanwege betrokkenheid bij internationale drugshandel.
 

Advertenties