Intern rapport: ‘Haantjescultuur in Roda-top, onvoldoende functioneren toezichthouders’

foto © ZO-NWS | Twan Senden
Gepubliceerd op 4/09/2021 om 09:49
Laatst bewerkt op 4/09/2021 om 10:04

Binnen de top van Roda JC is sprake van een haantjescultuur in plaats van harmonie, moet de raad van commissarissen qua toezicht houden beter functioneren en is het wenselijk dat meer vrouwen aan de bak komen. Die conclusies en aanbevelingen, in bezit van ZO-NWS, staan volgens interne bronnen in een vertrouwelijk rapport over de huidige organisatie van de Kerkraadse club.
 
Deze omroep heeft de hand op deze vertrouwelijk informatie weten te leggen. Een strategisch adviseur lichtte in juli dit jaar in opdracht van de Roda JC-top de complete organisatie van de profclub door. Eén van de conclusies zou volgens ingewijden zijn dat er sprake moet zijn van harmonie binnen de top - directie en raad van commissarissen - van de eerstedivisionist, anders gezegd dat de neuzen allemaal in dezelfde richting moeten staan en dat er geen plaats meer is voor haantjesgedrag. 

Vertrek
Wanneer dit niet lukt, dan zouden betreffende personen zo snel als mogelijk moeten vertrekken bij de Kerkradenaren. Voor wat betreft de raad van de commissarissen geldt volgens interne bronnen bovendien dat het toezicht houden op onder andere het functioneren van de directie dusdanig beter moet. Ook zal dit moeten gaan gebeuren door deskundige mensen die beschikken over voldoende expertise op verschillende deelgebieden.
 
"Haantjesclub"
Uit de aanbevelingen in het desbetreffende rapport blijkt daarnaast dat Roda JC meer vrouwen mee aan het roer moet gaan nemen, onder andere op de zogeheten salesafdeling. Dit in het kader van het op dit moment actuele genderneutraal werken. "Men ziet ook vaker op de Nederlandse TV dat vrouwen worden betrokken bij nabeschouwingen van belangrijke voetbalwedstrijden.  Waarom blijft Roda JC dan een mannen en haantjesclub?" 
  
Betere scouting
Voor wat betreft de jeugdafdeling moet het beleid ook anders. De Kerkraadse club moet (nog) meer de pijlen gaan richten op voetbaltalent uit Limburg in plaats van teveel te scouten in de rest van Nederland, Duitsland en België. "Hierdoor creëert Roda meer binding met (potentiële) sponsors", aldus bronnen die samen hebben gewerkt met de strategisch adviseur tijdens diens doorlichten van de Roda JC-organisatie.

Raad van commissarissen-voorzitter Joop Janssen, woordvoerder van de Roda-top, was niet bereikbaar voor commentaar. 

Advertenties