Inspectie hamert op veiligheid bij Op de Bies na misbruikmeldingen

Foto: iStock
Gepubliceerd op 9/04/2024 om 10:40
Laatst bewerkt op 9/04/2024 om 10:45

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft drie meldingen binnengekregen over een zedenzaak tussen cliënten die binnen zorginstelling Op de Bies in Landgraaf speelt. Daarop is er door IGJ actie ondernomen, bevestigt woordvoerder Frank Wassenaar tegenover ZO-NWS. 

"In februari hebben we twee meldingen van zorgaanbieder Koraal (Op de Bies is hier onderdeel van, red.) binnengekregen en in maart nog een melding van een ouder", legt Wassenaar verder uit. "Naar aanleiding daarvan is Koraal nu intern zelf onderzoek aan het doen." 

"De resultaten hiervan verwachten wij in mei en dan zullen wij deze gaan beoordelen omdat het niet zo moet zo zijn dat de slager zijn eigen vlees keurt. Ondertussen zitten wij als Inspectie echter niet stil", vervolgt de zegsman van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

"We hebben nu actief contact met Koraal om te garanderen dat de veiligheid van hun cliënten binnen Op de Bies gegarandeerd is. Die veiligheid moet namelijk vooropstaan. We staan ook in contact met de politie die onderzoek doet", aldus Wassenaar. 

ZO-NWS onthulde afgelopen weekend dat de recherche onderzoek doet naar bovengenoemde zedenzaak binnen Op de Bies. Volgens ingewijden zou sprake zijn van aanranding van minimaal vier cliënten. Zorgaanbieder Koraal wilde toen niets kwijt over de zedenzaak. 

De politie bevestigde onderzoek te doen en dat het gaat om een zedenkwestie tussen bewoners/cliënten van Op de Bies. Binnen Koraal wonen mensen van alle leeftijden, zelfstandig of onder begeleiding, met  (verstandelijke) beperkingen en complexe gedrags- en/of psychiatrische problemen. Deze mensen krijgen zowel zorg als onderwijs en arbeid geboden.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties