Informatieavond Groen Hart voor Heuvelland goed bezocht

Foto © ZO-NWS | Yves Lacroix
Gepubliceerd op 26/10/2021 om 15:49
Laatst bewerkt op 26/10/2021 om 16:27

De informatieavond van Groen Hart voor Heuvelland over de regionale energiestrategie van de gemeente Voerendaal had een hoge opkomst. Zo'n 80 omwonenden waren aanwezig om meer te weten te komen over de beoogde zonneweides op het platteland van de gemeente. 

Informatieavond
Een grote meerderheid van de aanwezigen was niet te spreken over de plannen. Volgens hen verpesten de zonneweides het uitzicht van de heuvelachtige gemeente. "Ik wil niet tegen een stel zonnepanelen aankijken als ik aan het wandelen of aan het fietsen ben", aldus een van de aanwezigen. 

Ook waren bezoekers het erover eens dat de gemeente de zonneladder aan moest houden. Zo zou er beter gekeken moeten worden naar andere manieren om groene energie op te wekken in plaats van direct over te gaan op zonneweides op landbouwgrond. De eerste treden van de zonneladder raden bijvoorbeeld zonnepanelen op daken of bestaande bouwpercelen aan. 

Een enkeling kon zich niet vinden in de uitleg van de stichting. Zo zou de groep volgens één aanwezige een eenzijdig beeld schetsen van zonneweides. Zo zouden zonneweides buiten het zicht aangelegd kunnen worden en kunnen zonnepanelen op zo'n manier geplaatst worden dat ze de biodiversiteit juist bevorderen. 

Groen Hart voor Heuvelland
De groep verzet zich al sinds begin dit jaar tegen de komst van zonneweides in de gemeente en is inmiddels uitgegroeid tot een stichting. Volgens Groen Hart voor Heuvelland zou de gemeente Voerendaal een te grote ambitie en een onrealistisch doel hebben. 

WOB-verzoeken
De stichting diende in augustus in totaal zeventien WOB-verzoeken in bij de gemeente. Via zo'n verzoek kunnen volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur documenten opgevraagd worden bij de overheid. Groen Hart voor Heuvelland wil weten op welke manier de gemeente bepaalde zoekgebieden voor zon- en windenergie heeft uitgekozen.

Lees ook: Zeventien WOB-verzoeken voor gemeente Voerendaal

Reclame

Advertenties