Informateurs Voerendaal: voortzetting huidige coalitie meest haalbaar

Yves Lacroix
Gepubliceerd op 10/05/2022 om 16:49
Laatst bewerkt op 10/05/2022 om 17:09

Een voortzetting van de huidige coalitie lijkt voor de gemeente Voerendaal het meest voor de hand liggend. Dat is de conclusie van de informateurs die na de gemeenteraadsverkiezingen met de partijen in Voerendaal in gesprek zijn gegaan. 

Volgens de informateurs hebben de kiezers de coalitiepartijen tijdens de verkiezingen beloond. Democraten Voerendaal werd daarbij de grootste partij en kon rekenen op een groei van vijf naar zes zetels. Het CDA en de PvdA zijn qua aantal gelijk gebleven. 

Na de verkiezingen van 2018 zette de gemeente nog in op een raadsakkoord waarbij alle partijen betrokken waren. Dat is niet succesvol gebleken, stellen ook de informateurs. Alleen een coalitieakkoord is, echter, ook niet als een gegeven op tafel gelegd. 

Een andere optie is dan ook het opzetten van een nieuwe coalitie met VVD, D66 en/of VA en een van de huidige coalitiepartners. Daarbij geldt wel dat het vertrouwen tussen sommige partijen opnieuw opgebouwd moet worden. 'Het ijs is nog dun' schrijven de informateurs. 

Democraten Voerendaal gaat nu de informatieronde afgerond is het voortouw nemen in het formatieproces.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties