Huizenprijzen in Parkstad het laagst, maar 'aantrekkingskracht stijgt'

foto: iStock
Gepubliceerd op 20/02/2024 om 15:39
Laatst bewerkt op 20/02/2024 om 15:50

Vier van de tien gemeenten in Nederland waar de huizenprijzen het laagst zijn, liggen in regio Parkstad. Kerkrade staat, na de gemeente Pekela in het noorden van het land, op nummer twee van de tien goedkoopste gemeenten met een gemiddelde woningprijs van 242,6 duizend euro. Later in de lijst volgt Heerlen (246,6), Brunssum (254,1) en Landgraaf (271,3). Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Maar in die huizenprijzen kan in de toekomst verandering komen, verwachten makelaars uit de Parkstad-regio.

Hoe het kan dat maar liefst vier gemeenten uit Parkstad in de top tien met goedkoopste huizen staat, is historisch zo gegroeid. Dat zegt makelaar Jack van Oppen uit Brunssum, gespecialiseerd in regio Parkstad. Hij doelt daarmee op het mijnverleden van de streek. Na de mijnsluitingen was er een hoge werkloosheid: maar liefst 45.000 mijnwerkers en 30.000 werknemers in toeleveringsbedrijven verloren hun baan. “Het leek erop dat we meer met krimp geconfronteerd zouden worden”, aldus Van Oppen. “Maar het tegenovergestelde blijkt waar te zijn: de aantrekkingskracht is juist vergroot.”

Het is volgens makelaars belangrijk om verder te kijken dan alleen naar de cijfers voordat er conclusies over de streek getrokken worden. Zo zijn er de laatste jaren veel ontwikkelingen gaande in Parkstad om de leefbaarheid te verbeteren. “Gemeenten zijn hard bezig om wijken aantrekkelijker te maken. Daarnaast worden er de komende jaren duizenden woningen gebouwd en spannen gemeenten zich in om jongeren aan te trekken. We zien nu al dat steeds meer jongeren, maar ook mensen uit de Randstad, een huis kopen in dit gebied.” Een andere reden daarvoor is dat de regio steeds aantrekkelijker wordt. “Er zijn hier genoeg plekken om te recreëren, zonder dat het ten koste gaat van goede voorzieningen. Denk aan de verschillende natuurgebieden in de buurt, maar ook aan basisscholen in de regio die in vergelijking met andere delen van het land heel goed zijn.”

Die argumenten zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat de komende jaren de huizenprijzen juist steeds hoger kunnen gaan uitvallen, denkt Van Oppen. “Die trend is nu al bezig: de waardestijging nam een tijd overal af, maar hier niet.” Landelijk was de gemiddelde transactieprijs voor een koopwoning ruim 416 duizend euro. “Dat verschil gaat steeds kleiner worden”, meent ook Tom van Houtem, makelaar in Voerendaal. “Kerkrade heeft bij sommige mensen, al helemaal als naar deze cijfers wordt gekeken, een slecht imago. Maar de gemeente is goed op weg om het een gewilde gemeente te maken om er te wonen. Daar hoort in de toekomst een andere prijs bij."

Een gemeente in regio Parkstad waar de huizenprijzen wel dichterbij het landelijk gemiddelde liggen, is Voerendaal. Hoewel de gemeente praktisch naast Kerkrade ligt, kost een koophuis hier toch ruim 130 duizend euro meer met een prijs van 373 duizend euro. Dat verschil zit hem erin dat Voerendaal al langer een erg gewild dorp is. De gemeente is niet voor niets in 2022 uitgeroepen tot beste gemeente om te wonen. “De locatie is ideaal voor mensen die in Maastricht werken, maar daar niet willen wonen. Je ziet dan ook dat veel forenzen in Voerendaal een huis kopen. Zij zien dat je voor hetzelfde bedrag in Voerendaal een villa krijgt, en in Maastricht een appartement. Daarom kiezen ze er vaker voor om aan de rand van Parkstad te gaan wonen”, zegt Van Houtem. Daarnaast staat er ander soort huizen in Voerendaal dan in Kerkrade, zegt Van Oppen. “Vroeger woonden er meer rijkere boeren in Voerendaal. Daardoor zijn nu ook nog de woningen van een andere kwaliteit: meer luxe, vrijstaande huizen. Dat is een ander prijssegment dan bijvoorbeeld kleinere twee-onder-een-kapwoningen, waar er in Kerkrade weer meer van zijn.”

Volgens beide makelaars staat Parkstad in ieder geval aan het begin van een verandering wat betreft de huizenprijzen en moet er meer gekeken worden naar de toekomst bij de interpretatie van de cijfers. “Het gebied is de laatste jaren in transitie om het aantrekkelijker te maken voor zowel inwoners als buitenstaanders. Er komen hier dan ook meer mensen naartoe dan dat er mensen vertrekken; je ziet dat de regio een steeds grotere aantrekkingskracht krijgt.”

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties