VIDEO: Huisartsen en bewoners naar Den Haag voor behoud volwaardig ziekenhuis

Bewoners parkstad en huisartsen naar Den Haag voor behoud zorg Zuyderland ziekenhuis Heerlen
Foto: ZO-NWS
Gepubliceerd op 13/06/2024 om 17:16
Laatst bewerkt op 14/06/2024 om 10:22

Huisartsen en inwoners van Parkstad gaan zaterdag met zo'n 700 man protesteren in Den Haag voor het behoud van de intensieve zorg in het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen.

'De mars op Den Haag'. Onder die naam wordt zaterdag actie gevoerd. De Parkstad-regio wil politiek Den Haag graag duidelijk maken dat de keuze om in Heerlen de zorg af te schalen op zijn zachtst gezegd slecht gevallen is.

Huisarts Jan Palmen kan er met zijn verstand niet bij en hoopt dat politici hun gedane beloftes waar zullen maken.

"Er waren vier fractievoorzitters, die onafhankelijk van elkaar hebben gezegd: 'Heerlen geen ziekenhuis? Dat gaat niet gebeuren'. Vandaar dat wij naar Den Haag gaan om te vragen of ze zich aan hun woord kunnen houden", vertelt Pluimen terwijl hij achter zijn bureau zit.

Wat houdt het Zuyderland-plan in?

Het Zuyderland-plan houdt in dat omstreeks 2030 de uitgebreide spoedeisende hulp (SEH) verhuist van Heerlen naar Zuyderland Geleen. Dit betekent dat ook de afdeling intensive care en het geboortecentrum naar Geleen verhuizen. Complexe (spoed)operaties zullen in Geleen worden gecentraliseerd.

In de nieuwbouw in Heerlen zullen in de toekomst minder risicovolle ingrepen plaatsvinden, zoals heupoperaties. Zowel in Heerlen als Geleen blijft er zeven dagen per week, 24 uur per dag spoedzorg beschikbaar voor zaken als botbreuken of beperkte verkeersverwondingen.

Dwaas plan

Vol ongeloof bekeek Pluimen het plan, waar hij geen goed woord voor over heeft. De huisarts maakt zich grote zorgen en is van mening dat een goede afweging van de zorg niet de hoogste prioriteit had. "We hebben het hier over het oplossen van een vastgoedprobleem. Het gaat niet over patiënten, het gaat niet over zorg die geborgd moet worden maar om het vastgoed in Geleen. Oftewel de Taj Mahal, zoals ik het liever noem. Het gaat om een gigantische overschrijding van 170 miljoen en dat moet afgedekt worden. En wie moet dat betalen? Juist, Heerlen. Kortom, dit is een dwaas plan", aldus Jan Pluimen.

Daarnaast verwacht Pluimen dat de afschaling van de zorg leidt tot problemen voor zijn patiënten. "Straks zit je op de knieën bij een patiënt, wachtend op een ambulance, terwijl langzaam het licht bij hem of haar uitgaat. Dat moet je niet willen en daar word ik echt bang van."

Steun vanuit Parkstad

Een van deze 700 enthousiaste mensen die zaterdag naar Den Haag gaat is Theo de Groot van de Ouderen Partij Heerlen. Hij verzet zich namens 'het volk' tegen deze plannen. "Dit wordt niet gepikt door de inwoners van Parkstad. We hebben meer dan 33.000 steunbetuigingen opgehaald en vorig jaar een mars gelopen waar 3.000 mensen aan meededen. Nu zie je dat jong en oud massaal naar Den Haag gaat."

De manifestatie in Den Haag is beslist geen ludieke actie, want er is al contact gelegd met diverse Kamerleden. "Er heeft al een aantal ministers toegezegd om met ons te spreken, onder wie demissionair minister Pia Dijkstra. Ook Frans Timmermans en de PVV hebben toegezegd. Wij gaan ze vragen hoe ze de beloftes gaan effectueren."

Uiteindelijk zal het probleem zaterdag niet worden opgelost zijn, maar ze hopen in ieder geval weer een stap voorwaarts te zetten. "Wij, als huisarts, hopen te bereiken dat er een nieuw onderhandelingsmomentum komt. Ook hebben wij als ziekenhuisalliantie niet stilgezeten en hebben een beter tegenvoorstel. Misschien met andere poppetjes, dat kan vaak verfrissend werken. Het is vooral belangrijk dat er op een onafhankelijke manier gekeken wordt naar dit plan. Niet het geld mag doorslaggevend zijn maar juist het belang van de patiënt moet voorop staan", aldus Pluimen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties