Het geheime onderduikadres van Miriam A.: vakantiehuis in gehucht Litzelfelden

Foto: (c) ZO-NWS I Miriam A. wordt door brandweerlieden uit woning in Oostenrijk gehaald.
Gepubliceerd op 9/01/2021 om 16:51
Laatst bewerkt op 9/01/2021 om 17:24

De sinds 2014 ontvoerde Floor en Mees Werres en hun van kinderontvoering verdachte moeder Miriam A. uit Wijnandsrade, zaten de laatste periode van hun jarenlange vlucht ondergedoken in een appartement van een vakantiehuis in het Oostenrijkse gehucht Litzelfelden. Dat blijkt uit onderzoek van ZO-NWS. 

Het gehucht Litzelfelden, waar meer vakantiewoningen zijn, ligt op ongeveer vijftien kilometer van de stad Kitzbühel, in de regio Tirol. Moeder Miriam A. huurde hier samen met haar dochter Floor (17) en zoon Mees (13) in de afgelopen tijd een appartement op de bovenverdieping van een vakantiehuis. 

Mede omdat dat pand vrijstaand is in een kleine buurt, kon het al zeven jaar op de vlucht zijnde drietal uit Wijnandsrade hier een vrij anoniem leven leiden. Uit foto’s waarover ZO-NWS beschikt blijkt dat moeder Miriam A. hier op maandag 4 januari om half drie ’s middags is opgehaald door een traumahelikopter, nadat haar kinderen haar hadden gevonden en om medische hulp hadden gevraagd.

foto © ZO-NWS | De traumahelikopter maandag naast de woning waar Miriam, Floor en Mees jarenlang onopgemerkt verbleven.

De bewusteloze A. moest worden gereanimeerd en werd door brandweerlieden vanaf de bovenste verdieping uit haar woonruimte gehaald en met een brancard naar de helikopter gedragen. Die bracht de uit Wijnandsrade afkomstige Miriam naar het ziekenhuis van Innsbruck, alwaar zij op dinsdag 5 januari overleed.

Miriam A. verdween in 2014 samen met haar kinderen van de een op de ander dag van de aardbodem. Justitie in Limburg vaardigde in 2016 een internationaal opsporings- en arrestatiebevel tegen haar uit omdat zij werd verdacht van kinderontvoering in de hoop dat zij elders kon worden aangehouden. 

Ondanks verwoede pogingen na hun spoorloze verdwijning, wisten de recherche en ook Xander Werres - vader van Floor en Mees die gescheiden was van Miriam A. - sinds 2014 geen enkel spoor te vinden van het verdwenen drietal. Aan hun vlucht kwam afgelopen maandag 4 januari plotselinge een einde toen A. acute medische zorg nodig had, waarna de politie in Nederland werd ingeschakeld. 

Bureau Jeugdzorg Limburg, dat de voogdij over de twee kinderen heeft, is deze week naar Oostenrijk vertrokken. Ook de oma en stiefopa van Floor en Mees zijn in Kitzbühel bij Floor (17) en Mees (13). 

Advertenties