'Helft aantal speeltuinen in Limburg dreigt te verdwijnen'
Vrijwilligerstekorten, subsidies die uitblijven en een generatie die het computerscherm verkiest boven buitenspelen. Het is slechts een greep uit het palet aan zorgen die spelen bij beheerde speeltuinen. Koepelorganisatie Speeltuinnetwerk Limburg schat in dat zeker vijftig locaties in hun voortbestaan bedreigd worden. Dat meldt L1.
De koepelorganisatie zegt dit in navolging van de waarschuwing die Jantje Beton eerder gaf.
Voortbestaan
"Het is een reëel scenario dat de helft van het aantal beheerde speeltuinen in Limburg binnen drie jaar is verdwenen. Het hangt af van het aantal vrijwilligers per speeltuin en hoe belangrijk een gemeente het voortbestaan vindt", vertelt Nicole van Lieth van Speeltuinwerk Limburg.
Ouders als vrijwilligers
Niet alle beheerde speeltuinen in Limburg zijn aangesloten bij de koepel. Het ledenaantal van Speeltuinwerk Limburg telt zo'n zestig stuks. "Een deel daarvan is zelf al begonnen met een oplossing voor de lange termijn. Zo zijn er in Kerkrade en Heerlen bijvoorbeeld besturen die meerdere speeltuinen beheren. Op andere plekken zie je ouders die zelf de handen uit de mouwen steken en vrijwilligerswerk doen. Maar een bestuursfunctie is voor die mensen vaak lastig te combineren met een fulltime baan", vertelt Van Lieth.
"De wetgeving vraagt ook veel van een vrijwilliger. Er moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) komen en de regels rondom het keuren van speeltoestellen zijn aangescherpt. Dat komt allemaal neer bij een vrijwilliger", ziet Van Lieth.
Gebrek aan vrijwilligers
Ed van der Broeck is voorzitter van Speeltuin Vaesrade. Samen met twee anderen vormt hij het dagelijks bestuur van het park. Hij is bekend met de nagels aan de doodskist van veel speeltuinen. Sterker nog: hij ondervindt ze aan den lijve: "Mijn vrouw en ik naderen de tachtig en opvolging is er niet. Vrijwilligers vinden is sowieso erg lastig; mensen hebben er geen tijd voor of zin in. Verder zien we de bezoekersaantallen ook teruglopen de afgelopen jaren. We zien dat scholen steeds vaker bezuinigen op extra uitgaven, een middag naar de speeltuin wordt dan vaak geschrapt."
Hij hoopt dat de gemeente (Beekdaelen red.) nog over de brug komt met subsidie of een andere vorm van steun: "Daar zou sprake van zijn, maar ik heb er nog niets over gehoord."
Pijnlijk besluit
Van der Broeck is ondertussen al 47 jaar betrokken bij Speeltuin Vaesrade. Een plotselinge toestroom van vrijwilligers ziet hij niet snel gebeuren "Dan waren die er allang geweest. Als de gemeente niet toegeeflijk gaat zijn dan kom je toch op het punt dat we de stekker eruit moeten gaan trekken. Dat zou pijn doen."
Voorkeur voor spelcomputer
Het onderzoek van Kantar Public wijst uit dat kinderen überhaupt een stuk minder zijn gaan buitenspelen. 'Schermpjes' vormen de voornaamste concurrentie voor speeltuinen. Maar dat is niet de enige bedreiging, volgens Nicole van Lieth: "Kinderen gaan vaak naar een opvang, omdat beide ouders werken. De vrije momenten die ouders met hun kinderen hebben, worden daardoor ook steeds schaarser en dat vertaalt zich ook naar de bezoekersaantallen van speeltuinen."
Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.
-----
Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: 06-11 31 96 64.