Heerlense ex-advocaat veroordeeld tot acht maanden cel voor fraude

foto: iStock
Gepubliceerd op 3/03/2024 om 09:47
Laatst bewerkt op 3/03/2024 om 10:36

Het gerechtshof in Den Bosch heeft voormalig advocaat J.M. uit Heerlen in hoger beroep tot acht maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, veroordeeld.

Hij verduisterde geld en pleegde meerdere malen belastingfraude.

Deze straf is hoger dan die in eerste aanleg. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde M. in november 2021 namelijk tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. De tuchtrechter schrapte de Heerlenaar als gevolg van die veroordeling eind 2021 als advocaat van het tableau, waardoor hij het beroep van advocaat niet meer mag uitoefenen.

De raadsman beheerde in 2014 de financiën van een bejaarde vrouw. Hij haalde in een halfjaar tijd bijna 50 mille van haar bankrekening, zonder dat hij daar goede redenen voor kon opgeven. Een deel was weliswaar aangemerkt als verbouwwerkzaamheden, maar er was geen bewijs dat die ook daadwerkelijk waren uitgevoerd.

Nadat de vrouw in augustus 2014 was overleden, werd de advocaat aangewezen om taken uit te voeren bij de uitvoering van het testament. Hierbij ging M. ook in de fout. In zijn hoedanigheid als executeur-testamentair eigende hij zich ook 2.000 euro toe, zonder daar een aannemelijke verklaring voor te geven.

De Heerlenaar maakte zich ook schuldig aan belastingfraude. Hij werkte in het verleden bij een advocatenkantoor waar hij een van de vennoten was. Hij vertrok in 2015. Een bedrag van 50.000 euro die hij nog aan negatief vermogen had uitstaan, werd betaald door de andere vennoten.

In de belastingaangifte van dat jaar gaf de verdachte echter aan dat hij dit bedrag zelf als een storting van eigen kapitaal had ingebracht, waardoor hij te weinig belasting betaalde. Bij zijn vertrek uit het advocatenkantoor ontving hij bovendien een som van 125.000 euro. Dit hield hij achter voor zijn accountant en ook de fiscus zag dit in 2016 in de belastingaangifte niet terug.

Uiteindelijk vonniste de rechtbank zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Het gerechtshof in Den Bosch stelt in de uitspraak deze week dat J. M. zich meerdere malen schuldig heeft gemaakt aan verduistering, ook als executeur-testamentair. Daarnaast acht het hof bewezen dat de Heerlenaar ‘opzettelijk’ de belastingaangifte onjuist en onvolledig heeft gedaan.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties