Heerlense advocaat geschrapt van het tableau

foto: iStock
Gepubliceerd op 19/03/2024 om 07:47
Laatst bewerkt op 19/03/2024 om 08:09

Strafrechtadvocaat B. M. (74) uit Heerlen is door de raad van discipline geschrapt van het tableau en mag geen werkzaamheden meer uitvoeren in zijn vak. 

Deze straf is nog niet van kracht, omdat M. dertig dagen de tijd heeft om beroep aan te tekenen tegen deze beslissing. M. , die op een soort van freelancebasis werkte onder de naam van een advocatenkantoor in Maastricht, gaf een cliënt die door justitie beperkingen in een strafzaak was opgelegd, zijn eigen mobiele telefoon. 

Hij werd enkele weken geleden al geschorst. In een uitspraak van de raad van discipline van 12 februari staat dat M. zich schuldig heeft gemaakt aan ‘schending van aan een gedetineerde cliënt opgelegde beperkingen’. Over zijn handelen werd in deze kwestie een melding gedaan door de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie en door de politie een proces-verbaal opgemaakt.

De strafpleiter kreeg in november 2019 ook al eens een schorsing van zes maanden, waarvan de helft voorwaardelijk (proeftijd twee jaar), opgelegd door het Hof van discipline. M. kreeg die straf toen omdat hij informatie van zijn in beperkingen zittende cliënten door had gegeven aan anderen. Hiermee had hij volgens het Hof ‘het vertrouwen in de advocatuur ernstig geschaad’.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties