Heel Heerlen Graaft: burgers ingezet als archeoloog

foto: iStock
Gepubliceerd op 19/04/2023 om 08:30
Laatst bewerkt op 19/04/2023 om 08:55

De Gemeente Heerlen gaat burgers inzetten als archeoloog om meer resten van de vroegere stad Coriovallum naar boven te krijgen. Daarvoor wordt op twee dagen in september in 25 tuinen gegraven tijdens de Grote Graafdagen van Heel Heerlen Graaft.

Het is voor het eerst in Nederland dat er op deze schaal samen met inwoners een archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd in een stad. Veel informatie is al bekend over de Romeinse stad Coriovallum, zoals Heerlen vroeger genoemd werd. Onder straten, huizen en tuinen bevinden nog meer restanten die een duidelijker beeld kunnen geven over het verleden.

Het onderzoek met zogeheten proefputjes vindt plaats in tuinen en op openbare plekken in het Romeins kwartier rondom het Thermenmuseum. Zo'n 150 vrijwillige 'archeologen' steken op 9 en 10 september de schop in de grond.

Wethouder Jordy Clemens kijkt uit naar de start van het project. "Archeologisch onderzoek levert ons steeds nieuwe kennis en nieuwe verhalen over ons verleden op. Door nu samen met Heerlenaren die verhalen te schrijven werken we aan een beter beeld van Heerlen in de Romeinse tijd en zorgen we voor samenhang, identiteit en trots in het nu", zegt Clemens.

Op 18 juni is de kick-off van het project. Vanaf dat moment worden de burger-archeologen geschoold.

foto: Gemeente Heerlen

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties