Hart na hartstilstand door nieuwe techniek toch bruikbaar

Foto © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 20/07/2021 om 15:54
Laatst bewerkt op 20/07/2021 om 16:10

In het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen is onlangs de eerste succesvolle hartdonatieprocedure na een hartstilstand in Limburg uitgevoerd. Dat meldt het ziekenhuis dinsdag. 

Het stilstaande hart van een overleden donor op de intensive care is uit het lichaam verwijderd en op een machine geplaatst. Daardoor kon het hart blijven kloppen en later ergens anders in Nederland in een ander lichaam getransplanteerd worden. 

Ruud Winkens, orgaandonatiecoördinator binnen Zuyderland noemt de transplantatie uitzonderlijk. 'In Nederland is dit pas negen keer eerder gedaan. Er is dan ook veel samenwerking tussen het ic-team en het externe ok-team voor nodig om dit mogelijk te maken. Zo moet de weg naar de operatie kamer nog sneller afgelegd worden', aldus Winkens. 

Het was voorheen al mogelijk een hart te doneren, echter werkte dit alleen als het om een hersendode donor ging. Daardoor kon het hart van meer dan de helft van de overleden hartdonors niet gebruikt worden. De nieuwe techniek brengt daar verandering in. 

Advertenties