GroenLinks Beekdaelen wil noodopvang Schinnen langer open houden

Foto © ZO-NWS | Yves Lacroix
Yves Lacroix
Gepubliceerd op 28/08/2022 om 08:14
Laatst bewerkt op 28/08/2022 om 08:17

GroenLinks Beekdaelen wil de noodopvanglocatie op de voormalige legerbasis in Schinnen langer open houden. In december vorig jaar stemde een meerderheid van de raad nog in met het sluiten van de noodopvang per november 2022. 

GroenLinks stemde toen al tegen de motie die door de VVD en het CDA ingediend werd. Nu de situatie veranderd is en de problemen rondom het aanmeldcentrum voor asielzoekers Ter Apel erger wordt, hoopt de partij de druk te verlagen door de noodopvang in Schinnen een jaar of twee langer open te houden. De afgelopen tijd slapen er rond het aanmeldcentrum in Groningen dagelijks honderden mensen buiten.

"Toen de gemeente besloot de noodopvang na een jaar te sluiten was de situatie nog anders", zegt Clasina Debets, fractievoorzitter van GroenLinks. Nu de situatie veranderd is met de oorlog in Oekraïne en de oplopende problemen rond Ter Apel kijkt Debets daar anders tegenaan.

Gewijzigde situatie
Ondanks de druk op het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en aanmeldcentrum Ter Apel lijkt GroenLinks niet op veel steun te kunnen rekenen. Uit navraag van ZO-NWS bij partijen in de gemeenteraad van Beekdaelen blijkt iedere partij bij hun oude standpunt te blijven. 

Zo ook bij de VVD die de motie tot sluiting samen met het CDA indiende. "Het COA is een onbetrouwbare partner gebleken", zegt Marco Sturmans. "Er werd beloofd: geen alleenstaande mannen, geen mensen uit veilige landen en het inschakelen van lokale ondernemingen. Dat is allemaal niet gebeurd." Sturmans ergert zich ook aan de inzet van andere gemeenten in de omgeving. "Van alle gemeentes in Limburg zijn er maar vijf die asielzoekers opvangen. Wij hebben al een opvang in Sweikhuizen en dat doen we prima."

Ook Beekdaelen Lokaal houdt vast aan hun eerdere beslissing. Volgens fractievoorzitter Harry van de Laar mogen ook andere gemeenten inspringen. Geen verlenging van het contract met het COA dus. Wel is Van de Laar bang dat de gemeente 'overruled' gaat worden door de regering.

Voor de VernieuwingsGroep is het ook tijd dat andere gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen. "We hadden al een asielzoekers centrum in Beekdaelen dus wij hebben gezegd: prima", zegt Hugo Schaffrath. "Andere gemeenten zouden dan de kans krijgen zelf verantwoordelijkheid te nemen". Dat is nog niet gebeurd. Er is nog steeds een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en mensen die de asielprocedure nog moeten beginnen. Voor Schaffrath wordt het dan ook tijd. "Wij hebben afspraken gemaakt. Moeten wij dan weer zeggen: we doen het voor een jaar? Hoe gaan we dat uitleggen aan onze burgers?"

Voor het CDA blijft de einddatum in november heilig. "Maar we moeten zeker lasten op ons nemen", vindt fractievoorzitter Twan Schevers. "Dat moet wel in evenredigheid met andere gemeentes." Het liefst doet de partij dat in samenwerking met de Provincie. De partij wil graag helpen waar dat noodzakelijk is. Maar de afspraken die gemaakt zijn met de inwoners van Schinnen mogen niet opgerekt worden. 

Een jaar of twee langer
Voor de PvdA ligt het genuanceerder. "De moeilijkheid was en is nog steeds de vraag: hoe groot is de overlast?", aldus Lars Kockelkoren. De noodopvanglocatie moet volgens hem niet per se weg, maar kan ook niet zomaar even een jaar of twee verlengd worden. Als er besloten zou worden tot het openblijven van de noodopvang zou dat deze keer wel beter moeten gebeuren. "Opvang in een tentenkamp zien we niet zitten. Willen we verlengen dan moeten alle mensen binnen kunnen slapen. Acht man op een hokje zonder privacy zorgt voor problemen."

Rodney Swelsen van D66 vindt het voorbarig dat er toen al besloten is onder elke omstandigheid de noodopvang te sluiten. "Er zijn altijd omstandigheden denkbaar waarbij je toch voor andere voorzieningen moet zorgen". Voor D66 is het langer open blijven goed bespreekbaar. Tegelijkertijd is het volgens Swelsen wel belangrijk dat Beekdaelen zich in blijft zetten om andere gemeenten aan te sporen hun verantwoordelijkheid te nemen. "Maar 'als andere gemeentes het niet doen, dan doen wij het ook niet' is voor mij een stap te ver."

De noodopvanglocatie in Schinnen is voor het COA een belangrijke locatie. Op dit moment worden er zo'n 450 asielzoekers opgevangen. Sommigen zijn inmiddels statushouder en wachten op huisvesting, anderen zitten midden in het proces of moeten nog aan dat proces beginnen.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties