‘Gewonde man verkeersruzie Buitenring viel verkeerd bij vechtpartij’ 

Gepubliceerd op 14/01/2021 om 18:41
Laatst bewerkt op 14/01/2021 om 19:22

In de zaak van de mishandeling op de Buitenring in Nuth in november vorig jaar, is uit onderzoek van de politie gebleken dat de gewond geraakte man tijdens een vechtpartij verkeerd terechtgekomen is na een val. Dat zegt Luc Bien, advocaat van één van de drie verdachte mannen, donderdag tegen ZO-NWS. Hij geeft voor het eerst openheid van zaken over het dossier in deze kwestie. 

De vechtpartij vond plaats op 1 november vorig jaar op de Buitenring bij Nuth. “Het zit toch iets anders in elkaar dan dat er door het OM eerder naar buiten gebracht is, dat vind ik kwalijk”, legt Bien verder uit. “De aangever heeft wel een klap gehad, maar is daarna helemaal verkeerd terechtgekomen en heeft gewoon enorm veel pech gehad.” Serge Weening, advocaat van de hoofdverdachte uit Hoensbroek die de bewuste klap zou hebben gegeven, bevestigt deze lezing desgevraagd tegenover deze omroep. 
 
Strafpleiter Luc Bien vervolgt zijn relaas: "Het is dus niet zo dat hij het zware letsel dat hij nu heeft, kan hebben opgelopen door alleen de klap die hij kreeg. Wat mij en mijn cliënt steekt is dat de aangever als slachtoffer wordt neergezet en de anderen als daders. Wat er gebeurd is, ook volgens de aangever, is het volgende: de auto met mijn cliënt als bestuurder en nog twee inzittenden maakte een verkeersfout. Om hen op deze verkeersfout aan te spreken heeft de aangever zijn auto dwars gezet op de ringweg, waar je 100 km/u mag." 

“De auto van cliënt en de medeverdachten werd daardoor klemgezet. Daarmee werd onmiskenbaar een zeer gevaarlijke verkeerssituatie gecreëerd. Aangever is direct uitgestapt en heeft naar eigen zeggen geschreeuwd dat ze hem hadden afgesneden. Volgens cliënt en de medeverdachten nam de aangever een zeer dreigende houding aan richting deze drie jongens. Ondanks aandringen is de aangever niet ingestapt, maar juist op de jongens afgestapt en heeft uitgehaald. Hierop is een gevecht ontstaan met één van de verdachten waarbij over en weer is geslagen.”

“Vervolgens is aangever op de grond terechtgekomen en zagen de jongens hun kans schoon om weg te gaan. In mijn ogen een klassieke noodweersituatie. Cliënt betreurt enorm het letsel bij aangever en vindt het vreselijk dat dit zich allemaal afspeelde voor de ogen van zijn dochter. Maar de jongen die heeft geslagen heeft dit gedaan om hem en zijn vrienden te beschermen. Niet meer, niet minder. Als die medeverdachte dit niet had gedaan, zou het zomaar hebben gekund dat cliënt of één van zijn vrienden daar had gelegen, want de man zag er enorm sterk en dreigend uit. Cliënt noch de medeverdachten hebben dit gewild”, aldus Bien. 
 
“Cliënt heeft grote moeite met de gekleurde weergave die door het OM is weergegeven, waarin de suggestie wordt gewekt dat het bijna doodnormaal is om op een autoweg een andere auto klem te zetten om vervolgens verhaal te halen. De verdachten worden neergezet als brute mishandelaars van een onschuldige automobilist. Het is bijna tegengesteld aan de werkelijkheid.  Deze kwestie is een vreselijk treurige gang van zaken. Het cliché ‘een zaak met alleen maar verliezers’ was nooit méér van toepassing misschien. Maar het is wel aangever geweest die deze situatie in het leven heeft geroepen”, aldus Bien. 

In deze zijn in totaal drie verdachten, naast de twee bovengenoemde mannen uit Beekdaelen en Hoensbroek ook nog een inwoner van Landgraaf. Alledrie zijn zij na hun arrestaties verhoord door de recherche en inmiddels op vrije voeten. Justitie verdenkt hen van openlijke geweldpleging met zwaar letsel tot gevolg, Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg wilde niet ingaan op specifieke vragen van deze omroep over het onderzoek dat in deze zaak is verricht. “Dit zal op zitting aan de orde komen, hier kunnen we nu niks over zeggen”, aldus justitiewoordvoerster Renate Peters.

Het is nog niet bekend wanneer deze zaak inhoudelijk behandeld zal gaan worden door de rechtbank.

Advertenties