Gesteggel natuurbegraafplaats op Danikerberg leidt tot impasse

Gepubliceerd op 16/02/2024 om 08:23
Laatst bewerkt op 16/02/2024 om 08:29Of er ooit een natuurbegraafplaats komt op de Danikerberg is nog maar zeer de vraag. Initiatiefnemer Natuurmonumenten verwijt de actiegroep Houd Daniken Levend ‘onjuiste informatie’ te verspreiden. Niet waar, zegt de actiegroep. Het resultaat is een heuse patstelling.

Eind december protesteerde de actiegroep Houd Daniken Levend tegen de mogelijke komst van een natuurbegraafplaats in de gemeente Beekdaelen, tussen Daniken en Puth in het Geleenbeekdal. Eergisteren heeft Natuurmonumenten, initiator van deze natuurbegraafplaats, op de pauzeknop gedrukt. “We willen een faire dialoog maar dat lukt op dit moment in het geheel niet”, zegt Cindy Burger,Gebiedsmanager Natuurmonumenten, tegen ZO-NWS.

Voorlopig komt er geen natuurbegraafplaats op de Danikerberg, en dat ‘voorlopig’ zou wel eens lang kunnen duren gezien de haast onmogelijk te overbruggen standpunten van de voor- en tegenstanders. Volgens Evert Bopp van actiegroep Houd Daniken Levend is er absoluut geen sprake van ‘polarisatie’, zoals Natuurmonumenten in haar persbericht stelt. 

Cindy Burger benadrukt dat de gesprekken over de natuurbegraafplaats aanvankelijk ‘met respect voor elkaars belangen en standpunten’ verliepen, maar wordt inmiddels ‘onjuiste informatie’ verspreid. De actiegroep weerspreekt dat met klem en wil dat het plan voor natuurgraven niet alleen ‘on hold’ wordt gezet maar definitief wordt opgeborgen. 


De geplande discussieavond op 28 februari in Munstergeleen over de groene rustplaats gaat door, zegt de actiegroep, ook zonder de aanwezigheid van Natuurmonumenten. Het gesteggel over de natuurbegraafplaats wordt steeds breder uitgevent op de sociale media. Ook zijn er regiobreed flyers verspreid en was het een ‘hot item’ bij diverse carnavalsoptochten.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties