Gerd Leers: Geert Wilders zal eieren voor zijn geld moeten kiezen

Foto © ZO-NWS
Gepubliceerd op 7/02/2024 om 15:03
Laatst bewerkt op 7/02/2024 om 15:10

Aan tientallen prominente (ex-)politici in ons land werd woensdag gevraagd wat ze ervan vinden dat de NSC-leider Pieter Omtzigt de deur naar een rechts meerderheidskabinet in het slot heeft gegooid. ZO-NWS vroeg een reactie aan de geboren Kerkradenaar Gerd Leers (CDA), voorheen burgemeester van Maastricht en Brunssum, en bovenal minister voor Immigratie en Asiel in het ‘door Geert Wilders gedoogde’ kabinet-Rutte I (2010-2012).

"Wat de kabinetsformatie betreft ben ik eerlijk gezegd niet zo verbaasd", zegt Leers. Een aantal hoofdrolspelers zat er volgens hem tot nu toe met lange tanden bij. "Voor de VVD is het nog het lastigste omdat ze van migratie een belangrijk politiek punt heeft gemaakt, Rutte heeft hiervoor zelfs zijn kabinet opgeblazen. Mede daardoor is de partij intern ernstig verdeeld."

De VVD kan niet ‘zo maar’ uit de onderhandelingen stappen, stelt Leers. "Ook Omtzigt heeft met lange tanden deelgenomen aan de besprekingen. Eerst dacht hij de PVV met de eisen inzake de Rechtstaat wel plat te krijgen. Maar Wilders liet alle eigen programmapunten vallen en dus was dit breekpunt voor Omtzigt moeilijk te verzilveren. Nu neemt Omtzigt zijn kans waar op het terrein van de financiën: PVV en BBB hebben zoveel eisen gesteld en zoveel beloftes gedaan richting de kiezers dat die beloftes onbetaalbaar zijn, denk aan het eigen risico ziektekosten, de energiebelasting et cetera. En dus heeft Omtzigt de verslechterde financieel-economische situatie als stok gevonden om eruit te stappen. Althans om duidelijk te maken dat hij niet zal meeregeren, hooguit gedogen."

Hoe nu verder? Volgens Leers gaat de formatie nu verder met de PVV, BBB en VVD. “Die laatste zet voorlopig ook in op een rol als gedoogpartner. "Wilders zal eieren voor zijn geld moeten kiezen en een extra parlementair kabinet, eventueel een zakenkabinet, moeten accepteren. Dat betekent dat hij geen premier zal worden maar de Tweede Kamer ingaat, net als de andere kopstukken, voorlopig dus nog geen PvdA of zo. Ze gaan in Den Haag gewoon door met praten, maar dan in een andere vorm."

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties