Gemeente Beekdaelen houdt burgers via nepaccounts in de gaten

Gepubliceerd op 1/07/2021 om 13:31
Laatst bewerkt op 1/07/2021 om 14:11

De gemeente Beekdaelen houdt via nepaccounts op social media burgers in de gaten, het zogeheten monitoren. Dat blijkt uit de antwoorden van het college op vragen van Beekdaelen Lokaal. Aanleiding hiervoor was een onderzoek van Politie & Wetenschap.

'In het kader van de openbare orde en veiligheid wordt door de gemeente Beekdaelen incidenteel gebruik gemaakt van online monitoring bij het uitvoeren van een veiligheidstoets/Bibob-toets', schrijft het college. De toets maakt deel uit van een wet die moet voorkomen dat gemeentes door middel van vergunningen, subsidies of overheidsopdrachten onbewust criminele activiteit faciliteren. Om de identiteit van de medewerker te beschermen wordt daarbij soms gebruikt gemaakt van nepaccounts. 

Op de vraag of het college het gepast en vind dat burgers via social media gemonitord worden antwoordt het Beekdaeler college: 'Als college vinden wij dit niet gepast en toelaatbaar. Daarom is het Bibob-beleid van de gemeente Beekdaelen in 2019 gepubliceerd, zodat burgers op voorhand zijn geïnformeerd over het beleid dat wij voeren en wat de wettelijke grondslag is van dit beleid'.

Ter verdediging verwijst het college ook naar het feit dat het hier gaat om open bronnen en dat het monitoren binnen de kaders van de wet valt. Het incidenteel raadplegen van die bronnen is volgens het college dan ook ethisch verantwoord.

Uit het onderzoek van Politie & Wetenschap in mei 2021 bleek dat een groot deel van de Nederlandse gemeentes actief online bronnen monitoren. Het gaat daarbij vaak om onrust rond politieke besluiten, overlast door groepen en individuen en illegale evenementen.   
 

Advertenties