Geheime observatie recherche Peter van D. in onderzoek amfetamineproductie

Gepubliceerd op 23/03/2021 om 18:54
Laatst bewerkt op 23/03/2021 om 19:21

Topcrimineel Peter van D. (64) uit Schinveld blijkt onlangs voor zijn arrestatie heimelijk te zijn geobserveerd in een recherche-onderzoek naar de productie van amfetamine. Dit nadat de opsporingsdiensten criminele berichten van versleutelde berichtendienst SKY ECC hadden weten te kraken waarin stond dat Van D. hiervoor grondstoffen zou leveren. Dat blijkt uit vertrouwelijke informatie waar ZO-NWS over beschikt. 

De drugsbaron, vanwege zijn postuur ‘De Dikke' genoemd, werd in de gaten gehouden door een observatieteam dat in het diepste geheim achter Van D. aan reed. Leden van het OT zagen de verdachte Schinveldenaar uiteindelijk bepaalde handelingen verrichten. Arthur Vonken, advocaat van Peter van D., wilde dinsdag "geen enkel commentaar" geven op bovengenoemde informatie uit het justitieonderzoek naar zijn cliënt.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde desgevraagd alleen maar zeggen dat “er een 64-jarige man uit Schinveld is aangehouden”. Deze omroep meldde eerder al dat de Landelijke Eenheid van de politie twee weken geleden in alle vroegte een inval deed in de zwaarbeveiligde villa van Van D. aan de Grachtweg in Schinveld. Hier vond een doorzoeking plaats en de verdachte Schinveldenaar werd aangehouden. Hij zit nog altijd in de cel. 

Peter van D., die het medeplegen bij het vervaardigen van harddrugs ten laste is gelegd, is donderdag verhoord op het politiebureau van Heerlen. De politie-inval bij Peter van D. Op dinsdag 9 maart kwam precies een dag nadat de rechtbank in Maastricht besloot dat justitie het strafrechtelijk onderzoek naar Van D. in een andere zaak, waarin hij al twee jaar verdacht wordt van witwassen en verboden wapenbezit, mag voortzetten. 

In deze zaak werd Peter van D. op 12 maart 2019 opgepakt in zijn woning in Schinveld. Dit had te maken met een groot Duits rechercheonderzoek naar de handel in verdovende middelen. Vier verdachte Duitsers in deze drugszaak zouden contacten hebben gehad met Peter van D. De Schinveldenaar is zelf geen verdachte in deze zaak, maar de topcrimineel had wel een vuurwapen en 90.000 euro cash in zijn woning liggen. 

Van D. wordt gezien als een groot kopstuk in de Nederlanse en internationale drugswereld. Hij stortte zich in de jaren tachtig, samen met zijn kompaan Robbie van L., op de productie van en handel in XTC. Ook zou hij hebben gehandeld in coke en hasj. In 2008 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar cel voor drugshandel. 

Vanuit de gevangenis in het Belgische Hasselt, waar hij vastzat voor cannabissmokkel en een ontvoering, stuurde hij een drugsbende aan. Na zijn vrijlating verdween Peter van D. enige tijd van de radar. Robbie van L. zit op dit moment een jarenlange gevangenisstraf uit vanwege betrokkenheid bij internationale drugshandel.

Advertenties