Gegevens miljoenen mensen op straat door hack bij Kerkraads bedrijf

Foto: © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 15/04/2021 om 16:35
Laatst bewerkt op 15/04/2021 om 16:40

Webshop Allekabels uit Kerkrade is gehackt. Als gevolg liggen nu wachtwoorden en privégegevens van 3,6 miljoen mensen op straat.

Volgens experts is dit het grootste datalek ooit in Nederland. Dat meldt RTL Nieuws. Uit onderzoek zou blijken dat eind januari de gegevens op een hackersforum zijn aangeboden voor een bedrag van 15.000 euro en dus nu in handen is van criminelen, die er misbruik van willen maken.

E-mailadressen die zijn gekoppeld aan namen, woonadressen, telefoonnummers, geboortedata en versleutelde wachtwoorden liggen op straat. De wachtwoorden moeten nog eerst worden gekraakt. Maar dat lijkt een kwestie van tijd. Hoe slechter het wachtwoord, hoe sneller het wordt gekraakt.

Daarnaast zijn ongeveer 109.000 IBAN-nummers van Allekabels-klanten gestolen en verhandeld. Gegevens waarbij criminelen hun vingers bij aflikken, omdat ze op twee manieren kunnen worden misbruikt. Allereerst worden de gegevens door bedrijven en organisaties gebruikt om je identiteit te controleren. Met het IBAN-nummer wordt het gemakkelijk om identiteitsfraude te plegen.
 
Ook kunnen IBAN-nummers worden misbruikt voor zeer gerichte phishingaanvallen. Met jouw naam, woonadres en rekeningnummer kunnen criminelen een geloofwaardig phishingbericht opstellen. De ontvanger zal zo'n bericht sneller vertrouwen omdat er persoonlijke gegevens in staan.

Allekabels doet op dit moment onderzoek naar de hack.

Advertenties