Geen schending integriteit oud-gedeputeerde en huidig burgemeester Geurts

Gepubliceerd op 8/02/2022 om 18:46
Laatst bewerkt op 8/02/2022 om 18:57

Oud-gedeputeerde en huidig burgemeester van Beekdaelen Eric Geurts (PvdA) heeft zich niet schuldig gemaakt aan schending van de integriteit rond het opleggen van een dwangsom aan het Brunssumse bedrijf Vossenberg Beheer. Van over de schreef gaan is geen sprake geweest. Dat is de conclusie van een extern onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van voormalig waarnemend gouverneur Johan Remkes.

Die was tot actie overgegaan nadat Geurts’ opvolger als gedeputeerde - Robert Housmans (PVV) - een melding over vermeende schending van de integriteit had gedaan. Nadat het provinciebestuur half april 2019 vertrouwelijk had besloten een dwangsom van 360.000 euro op te leggen aan Vossenberg wegens het achterwege laten van brandveiligheidsmaatregelen, had Geurts telefonisch contact met het bedrijf.

Volgens de melding zou hij daarbij hebben toegezegd dat de dwangsom niet betaald zou hoeven te worden als ze alsnog de maatregelen zouden treffen. Maar de onderzoekers zeggen daar geen aanwijzingen voor te hebben gevonden. “Geurts heeft aan Vossenberg alleen uitgelegd dat hij alleen nog gered kon worden door te voldoen aan de eisen als gesteld in de vigerende vergunning. Hij heeft getracht zijn woorden te kiezen in de geest van de besluitvorming die had plaatsgevonden”, aldus het rapport.

Bovendien hebben zij geconstateerd dat Geurts niet op eigen houtje heeft gehandeld maar dat hij met instemming van het provinciebestuur nog één keer met Vossenberg zou gaan praten.
“Wij achten het moeilijk in te zien dat Geurts dat had moeten doen zonder tenminste nog iets van ruimte te suggereren”, concluderen de onderzoekers.

Zij hebben verder geen aanwijzigingen gevonden dat er een andere band tussen Geurts en Vossenberg Beheer was dan de normale relatie tussen ondernemer en gedeputeerde.
Geurts was eerder namelijk ook wethouder van Brunssum.

 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties