"Geen enkel spoor gevonden dat past bij verdenkingen tegen Brech"

Gepubliceerd op 17/11/2021 om 14:59
Laatst bewerkt op 17/11/2021 om 19:18

Tijdens de behandeling van het hoger beroep in de zaak tegen Jos Brech uit Simpelveld, die verdacht wordt van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen, was het woensdag de beurt aan zijn advocaat bij het gerechtshof. Die probeerde gehakt te maken van het justitieonderzoek. 

Het pleidooi duurde uren, twee dagen nadat het Openbaar Ministerie twintig jaar cel tegen Brech had geëist. Volgens advocaat Gerald Roethof is er tijdens het zeer uitgebreide onderzoek in 1998 en ook nog daarna geen enkel spoor gevonden dat past bij waarvan Jos Brech wordt verdacht.

,,Geen enkel mens laat zich zomaar wurgen of smoren. Dan neemt je menselijk instinct het over. Op zo'n moment gaat een kind in verzet. Dan moet je sporen zien", zei de Amsterdamse strafpleiter onder andere. 

"Als mijn cliënt zijn verklaring had willen afstemmen op de onderzoeksbevindingen in het dossier, dan zou hij wel met een alternatief scenario voor zijn dna op de onderbroek van Nicky Verstappen zijn gekomen", haalde Roethof ook nog aan. 

Volgens hem is er geen enkel bewijs dat Brech de elfjarige Nicky op de Brunssummerheide in 1998 zou hebben ontvoerd, seksueel misbruik en om het leven zou hebben gebracht. Roethof wil dat het dna níet gebruikt wordt in de bewijsconstructie.

Maar als het hof dat wel wil doen, dán wil de strafpleiter die deskundigen benoemd hebben om nader te ondervragen. 

Vrijdag gaat het pleidooi verder met het tweede deel.

Advertenties