Fraudezaak: hoe Roda bijna getild werd met nep-transfer Kazachstan

foto © ZO-NWS | Twan Senden
Gepubliceerd op 23/02/2024 om 10:33
Laatst bewerkt op 23/02/2024 om 11:03

Roda JC stond onlangs op het punt om een speler te verkopen aan een club in Kazachstan, een akkoord was bereikt. Maar er was sprake van een oplichtingspoging.  De Kerkraadse club heeft alle informatie hierover inmiddels bij de KNVB neergelegd. Dat blijkt uit onderzoek van ZO-NWS.

Deze kwestie is onderdeel van een grotere fraude- annex oplichtingszaak die eerder deze week naar buiten kwam. Enige tijd geleden meldde zich een Nederlandse spelersmakelaar bij de top van Roda JC namens een club uit Kazachstan. Of de Kerkradenaren wilden meewerken aan een transfer van een speler uit de selectie van de Keuken Kampioen Divisieclub? was de vraag van de desbetreffende agent.

Intern overleg Roda

Binnen Roda JC volgde kortstondig overleg hierover, waarna intern werd besloten om te gaan meewerken aan het verzoek tot een transfer van de betreffende speler die er zelf ook voor open stond en waarvan de naam geheim moet blijven. Via de bovengenoemde spelersmakelaar als een soort van tussenpersoon werd er onderhandeld over de transfersom, waarna er zelfs daadwerkelijk een akkoord werd bereikt. Roda dacht geld te gaan verdienen. 

Engels telefoontje

Rondom dat moment voelden de beleidsbepalers bij de Kerkraadse club echter nattigheid omdat zij van andere clubs in de KKD geluiden hoorden “dat er transfers werden gedaan door iemand die niet klopte”. Bij Roda kwam een telefoontje binnen van een man die in het Engels vroeg of er “voor een bepaald bedrag een akkoord was bereikt?”

Deze man deed zich voor als de technisch directeur van een club uit Kazachstan. Volgens ingewijden belde hij echter met een Zweeds telefoonnummer en dus niet vanuit Kazachstan, wat enige argwaan wekte binnen Roda JC. Om geld vroeg deze ‘technisch directeur’ de Kerkradenaren overigens niet.

KNVB

Dat deed hij wél aan de bovengenoemde spelersmakelaar die een bepaald bedrag moest overmaken voor een medische keuring van de Roda JC-speler. De verzonnen transfer kwam er nooit en Roda is uiteindelijk niet naar de politie gestapt. De club heeft op verzoek van de KNVB in Zeist wel alle informatie over deze oplichtingstruc neergelegd bij de voetbalbond.

Deze oplichtingskwestie is onderdeel van een veel grotere zaak die op dit moment speelt. Bij de politie in Amsterdam zijn volgens De Telegraaf tot dusver ongeveer twintig aangiften gedaan.

Voormalig jeugdspeler

De bovengenoemde nep-technisch directeur is de 26-jarige Nidal H., voormalig jeugdspeler van onder meer Roda JC, die wordt verdacht van fraude en oplichting rond verzonnen voetbaltransfers. Nederlandse en buitenlandse clubs en zaakwaarnemers zouden voor bedragen van 2500 tot bijna 20.000 euro zijn opgelicht.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties