Fortuna speelt gelijk op Utrechts kansenfestival

Sam Verbeek
Gepubliceerd op 19/12/2020 om 22:54
Laatst bewerkt op 19/12/2020 om 22:57

Fortuna Sittard heeft zaterdagavond gelijk gespeeld tegen FC Utrecht. In Stadion de Galgenwaard werd het 1-1.

Gezien de kansen was het opvallend dat er geen doelpunten vielen in de eerste helft. De wedstrijd kende een leuke openingsfase met grote kansen voor beide ploegen. In de derde minuut van de wedstrijd had FC Utrecht al de score moeten openen. Aanvaller Mimoun Mahi verprutste een gigantische kans op zes meter van de Fortuna-goal. Echter had niemand raar opgekeken als de ploeg van Sjors Ultee een paar minuten later op voorsprong was gekomen. Lisandro Semedo klopte zijn directe tegenstander op snelheid, maar vergat daarna zichzelf te belonen. Het schot van de buitenspeler werd gekeerd door Utrecht-keeper Eric Oelschlägel. De Sittardenaren lieten de Domstedelingen het spel maken en probeerden in de tegenaanval toe te slaan.

Dat leverde Fortuna in de eerste drie kwartier het nodige risico op. Verdediger Justin Hoogma, die opdook in de zestien van Fortuna, kreeg een harde lage voorzet, maar ramde de bal van vijf meter hoog over de goal. Diezelfde Hoogma verslikte zich even later op een door Fortuna diep gespeelde bal. Semedo was er als de kippen bij en ging voor de tweede keer alleen richting de Utrecht-keeper. Hij schoot de bal wederom op Oelschlägel, maar daarmee was het gevaar nog niet geweken. De rebound kwam voor de voeten Emil Hansson, die op zijn beurt twee verdedigers passeerden en op doel schoot. Zijn schot werd van de doellijn gekopt.

In het tweede bedrijf was het spelbeeld niet veel anders. Wederom gingen de clubs slordig met hun kansen om. Toch vielen er in de tweede helft wel doelpunten. In de 52ste minuut werd de score geopend door de thuisploeg. Een hoekschop werd binnen geknikt door Mahi.

Na het tegendoelpunt veranderde Ultee, zonder te wisselen, van strategie. Fortuna ging eerder de diepte zoeken. Een schot van Martin Angha werd spectaculair gered door Oelschlägel, die de bal tot corner verwerkte. Bij de hoekschop hielden de Domstedelingen geen rekening met Sebastian Polter. Hij kopte de bal, weliswaar via een Utrecht-verdediger in het doel: 1-1.

Utrecht zette weer aan en ging voor de overwinning. Zo gunde Gyrano Kerk collega Bart Ramselaar een grote mogelijkheid, maar zijn schot van randje zestien ging naast het doel van Yanick van Osch. Utrecht-trainer René Hake bracht Eljero Elia en Adrian Dalmau binnen de lijnen. Bij Fortuna maakte aanvoerder Jorrit Smeets zijn rentree na wekenlang afwezig te zijn geweest.

Vijf minuten voor tijd liet Fortuna weer eens van zich horen. Semedo haalde bijna de overwinning binnen, maar zijn kopbal kuste de lat. De stand wijzigde niet meer na de gelijkmaker van Polter. Fortuna neemt een knap punt mee terug naar Sittard.