Fortuna heeft oplossing opvolging Hofland al: gentleman Sjors Ultee

Laatst bewerkt op 24/11/2020 om 11:42

Fortuna Sittard is naarstig op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer na het ontslag van Kevin Hofland en zoekt een ervaren kracht van buitenaf, maar heeft de meest geschikte kandidaat eigenlijk gewoon al in huis: Sjors Ultee. ZO-NWS hoort louter positieve geluiden over zijn manier van werken en presentatie.

Sjors wié? Vele mensen, de echte kenners van het trainerswereldje in Nederland daargelaten, keken verbaasd op toen Fortuna Sittard in juni 2019 plots op de proppen kwam met ene Sjors Ultee als nieuwe hoofdtrainer. Ja, hij was assistent-trainer geweest bij FC Twente, FC Utrecht en Helmond Sport.

Maar kon deze 'grote onbekende' het uit de as herrezen Fortuna Sittard weer die smoel geven die het in vroegere tijden had, en dan ook nog in de Eredivisie? Menigeen die hier hardop aan twijfelde. Ultee, die bij zijn binnenkomst geen enkele band met Fortuna had en zich dus in zijn geheel moest aanpassen aan een nieuwe omgeving, ging op zijn manier onverstoorbaar aan het werk.

En maakt sindsdien indruk, vertelt men binnen de Sittardse club. Hij hanteert een werkwijze van correctheid, iets wat in de jungle die het betaald voetbal kan zijn, niet overal voorkomt. Zijn presentatie naar buiten toe is zoals deze moet zijn: rustig en bedeesd, keurig antwoord geven op vragen die hem gesteld worden.

Daarnaast weet de 33-jarige Utrechter op voetbaltechnisch en -tactisch gebied - niet geheel onbelangrijk - zijn mannetje te staan tijdens wedstrijden én trainingen, zo klinkt het binnen de Sittardse club. Een niet geheel verrassende mening, want anders had men hem begin dit seizoen namelijk geen technisch manager gemaakt. Komt daarbij dat hij ook nog goed in de spelersgroep ligt in zijn rol op het veld en in de kleedkamer als assistent-trainer, nu interim-trainer.

Iets wat ook al zo was toen Ultee vorig seizoen nog hoofdtrainer was. De leiding van Fortuna heeft echter aangegeven op zoek te gaan naar een ervaren vervanger voor de onlangs ontslagen Kevin Hofland. Desondanks heeft men vertrouwen in Ultee als tussenpaus, getuige het feit ook dat hij zondag in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord als hoofdverantwoordelijke op de bank zit.

De top van de ambitieuze Sittardse club kan zich het geld van een (dure) hoofdtrainer van buitenaf, er zijn in de wandelgangen al namen genoemd, misschien beter besparen en het vertrouwen dat er al is uitstralen door te werken aan een hernieuwde en definitieve terugkomst van Ultee als technisch verantwoordelijke bij de hoofdmacht.