Forse kritiek binnen Roda JC op functioneren algemeen directeur

Gepubliceerd op 31/03/2021 om 15:15
Laatst bewerkt op 31/03/2021 om 17:31

Binnen Roda JC bestaat forse kritiek op het functioneren van algemeen directeur Martijn Wismans. Dat blijkt uit gesprekken van ZO-NWS met goed ingevoerde bronnen binnen de Kerkraadse club. 

De in de zomer van vorig jaar als algemeen directeur bij Roda JC begonnen Wismans krijgt op de werkvloer het verwijt dat er “zo vaak excuses klinken”. “Altijd klinkt maar weer dat er in het verleden dingen zijn fout gegaan. Of dat de club kampt met de gevolgen van corona. Het is duidelijk dat iedere club kampt met de coronacrisis en dat ook Roda daardoor een stuk minder inkomsten heeft. Martijn heeft in de media geroepen dat het budget misschien omlaag moet, maar wat er nu ontbreekt is een duidelijk plan hoe de club dit gaat oplossen”, verduidelijken bronnen binnen de Kerkraadse profclub.

“Hoé wil Roda dit regelen dat het misschien toch niet hoeft en wáár wil de club nou precies naartoe? Zulke vragen kan Roda niet beantwoorden, gewoonweg omdat hierover geen eenduidig plan bestaat.” De frustratie binnen de organisatie van Roda is groot, zo blijkt uit informatie waar deze omroep over beschikt.

“Wismans kan wel zeggen dat er iets gebeurt, maar wát dan?! Er is bijvoorbeeld gesproken over de verkoop van de naam van ons stadion, maar sindsdien is er niks meer gebeurd. Het relatiebeheer met sponsors is onder de maat en er liggen skyboxen leeg waarmee je geld kunt verdienen. Het ontbreekt bij hem simpelweg aan daadkracht, die is er in ieder geval veel te weinig.”

Het feit dat funder Bert Peels, een van de geldschieters uit de zogeheten Phoenix-groep die Roda redde van de ondergang, voor de start van dit seizoen zei dat Roda een budget heeft om in de top vijf van de Keuken Kampioen Divisie te spelen, wordt door interne bronnen bij Roda hardnekkig ontkend. “Dat is helemaal niet zo. De club heeft op dit moment een budget waarmee we hoogstens top acht kunnen spelen. Dat is een feit, maar communiceer dat dan als club. Maar ook hierover blijft het dan stil.”

Wismans wordt ook verweten op voetbaltechnisch gebied “niet mee te willen met het streven naar de ambities van technisch directeur Jeffrey van As en Jurgen Streppel”. Uit informatie waarover deze omroep verder beschikt blijkt dat het duo Van As en Streppel in de afgelopen periode al meerdere malen Wismans heeft aangesproken op zijn werkwijze. Onderwerp van gesprek was onder andere, naast het bovengenoemde spelersbudget, het trainingscomplex Kaalheide. 

“Er worden daar op dit moment twee nieuwe trainingsvelden aangelegd. Gelukkig werkt de gemeente Kerkrade nu goed samen, al heeft de jeugdafdeling veel te lang op slechte velden getraind.” Martijn Wismans is volgens ingewijden intern eveneens meermaals aangesproken op het feit dat ook de gebouwen op Kaalheide dusdanig verouderd zijn waardoor er snel actie moet worden ondernomen. 

“Onze algemeen directeur is dan wel pas een half jaar bezig maar denkt en werkt te langzaam, want je moet op Kaalheide bij wijze van spreken oppassen dat de vleermuizen je niet om de oren vliegen. Veel dingen zijn kapot daar, oud en verrot ook. Daar moet snel iets gaan gebeuren wil Roda qua jeugdacademie iets gaan voorstellen.” Waarom ga je als Roda JC zijnde niet eens met partijen praten en legt op tafel wat je aan geld nodig hebt. Het moet echt sneller allemaal. Er wordt namelijk al beter voetbal gespeeld en deze club moét terug naar de Eredivisie.’ 

Martijn Wismans zelf legt desgevraagd uit voor wat betreft de verkoop van de naam van het stadion aan een commerciële partij “niet te verwachten op korte termijn concrete mededelingen te kunnen doen”. Over het eventueel verlagen van het spelersbudget zegt de algemeen directeur van Roda: “Het staat niet vast maar het is wel een realistisch scenario. Meer inkomsten op korte termijn, de gebruikelijke inkomstenbronnen dus vooral sponsoring, en hopelijk snel weer kaartverkoop en horeca-inkomsten uit het stadion.”

Volgens de Roda JC-directeur heerst er - in tegenstelling tot de bovenstaande geluiden - "in ieder geval rust en stabiliteit achter de schermen". "De gemeente gaat ervoor zorgen dat de gebouwen op Kaalheide in elk geval voor de komende 3 tot 5 jaar nog op een veilige en BVO-waardige wijze gebruikt kunnen worden." Wismans geeft verder aan “natuurlijk te moeten wennen aan kritiek”. “Maar het is geen probleem. Kritiek beschouw ik altijd als een stimulans om zaken te verbeteren, zowel als het gaat om de organisatie van Roda JC als wanneer het meer op mij als persoon betrekking heeft.” 

“Als Roda JC zetten we echt stappen in de juiste richting, zowel op het veld als daarbuiten. Hopelijk keren we snel terug naar een “normale” situatie met publiek op de tribune en sponsors in de business club, zodat het echte familiegevoel weer terugkeert bij Roda JC. De voorwaarden zijn aanwezig, daar ben ik van overtuigd. En ik ben blij dat ik vanuit mijn rol als AD die voorwaarden mede kan scheppen”, aldus de algemeen directeur van Roda JC.

 

Advertenties