Exploitant weg bij De Reusch, rechter stelt directie in het gelijk

Foto © ZO-NWS | Marjan den Boer
Gepubliceerd op 15/05/2023 om 14:40
Laatst bewerkt op 16/05/2023 om 13:35

De directie van De Reusch in Schimmert neemt afscheid van de huidige exploitant. Beide partijen zijn het niet eens geworden over het te voeren exploitatiebeleid van deze monumentale Limburgse watertoren. De rechter heeft eerstgenoemde partij in een kort geding in het gelijk gesteld. De exploitant, een echtpaar, moet binnen twee weken de zaak hebben ontruimd. 

Het uitblijven van een goede exploitatie had geleid tot een financieel onhoudbare situatie, waardoor een huurachterstand van vier maanden ontstond. De Reusch startte daarom onlangs een kort geding om de overeenkomst met de huidige exploitant te beëindigen. Die stelde de directie in het gelijk.

"In de rechtspraak wordt doorgaans een huurachterstand van drie maanden voldoende geacht om ontbinding van een huurovereenkomst te rechtvaardigen", concludeerde de rechter. "Gezien de hoogte van de huurachterstand, is aannemelijk dat de bodemrechter de huurovereenkomst zal ontbinden. Het tijdig en volledig betalen van de huurpenningen is de belangrijkste verplichting van een huurder."

De komende tijd onderzoekt De Reusch op welke wijze dit Limburgse middelpunt van streekproducten zal blijven bestaan zodat deze unieke locatie duurzaam en financieel gezond uitgebaat kan worden.

Met de ambitie om de monumentale watertoren van Schimmert voor Limburg te bewaren heeft Nico Eurelings in 2015 de watertoren gekocht onder het motto 'Duurzaam behoud van de watertoren van en voor Schimmert en omstreken'.

In 2016 werd De Reusch al gekozen als een van de 45 projecten binnen IBA Parkstad. Met deze en andere steun kon daarom vanaf het begin gestart worden met de uitvoering van de duurzaamheidsambities van de eigenaar.

Natuurlijk is een monument gebonden aan veel regels en kent de bouw en architectuur van dit soort oude gebouwen zijn uitdagingen. Een dergelijke renovatie en verduurzaming valt dan ook zeker niet te vergelijken met bijvoorbeeld de verduurzaming van een woonhuis.

Daarom is het extra bijzonder dat alle investeringen en inspanningen met betrekking tot De Reusch al snel hebben geresulteerd in landelijke erkenning en het winnen van diverse aansprekende duurzaamheidsprijzen de afgelopen jaren.

Vanaf 2017 gingen de broers Nico en Roger Eurelings een samenwerking aan met de familie Köppen als toekomstige exploitant van De Reusch. Onder andere de extra druk van de coronaperiode en daarna de stijgende energieprijzen hadden een flinke impact op de exploitatie.

Hierdoor werden volgens De Reusch financiële verplichtingen niet nagekomen en was een verschil van mening ontstaan over het te voeren exploitatiebeleid.

Nico Eurelings: “Het concept van de toren is een succes. Dat blijkt wel uit de waardering van onze bezoekers voor ons concept en de waardering voor de verduurzaming van onze watertoren. De mooie landelijke duurzaamheidsprijzen die we hebben gewonnen zijn daarvan ook het bewijs. We betreuren het daarom des te meer dat we er niet in zijn geslaagd om met onze exploitant een financieel gezonde aanpak uit te werken."

 

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties