"Er werd gegokt door spelers, maar van matchfixing bij Roda nooit wat gemerkt"

Gepubliceerd op 4/10/2021 om 18:29
Laatst bewerkt op 5/10/2021 om 09:42

Eric van der Luer, die als trainer jarenlang de talenten van Roda JC onder zijn hoede had, zegt nooit wat te hebben gemerkt van matchfixing bij de Kerkraadse club. "Er werd gegokt ja door spelers, maar ik heb nooit iets gemerkt dat dit op eigen wedstrijden gebeurde", vertelt de oud-speler maandag in gesprek met ZO-NWS. 

Zondag werd bekend na onderzoek van de NOS Podcastserie Gefixt dat talenten van Roda en Fortuna in het verleden mogelijk betrokken zouden zijn geweest bij matchfixing, het beïnvloeden van het resultaat van een (sport)wedstrijd door een of meerdere spelers die - tegen betaling - moedwillig verliezen of valsspelen tijdens een wedstrijd. 

Volgens een zogeheten fixer zou een en ander hebben plaatsgevonden bij duels van Jong Roda en Jong Fortuna. Van der Luer, oud-trainer van Jong Roda, geeft aan "hier niet van op te kijken". "Dat heeft dan vooral te maken met de verdiensten van spelers bij een beloftenteam. Je moet je voorstellen dat daar jongens rondliepen voor 250 euro per maand", legt de voormalig prof uit. 

"Terwijl er bijvoorbeeld iemand op de bank zat voor 27.000 euro per maand omdat die wél een goed contract had. Spelers gaan daarom op zoek naar meer verdiensten. Er werd gegokt ja op wedstrijdjes in bijvoorbeeld het honkbal door spelers, ook om wat extra geld te verdienen, maar ik heb nooit wat gemerkt van het gokken op eigen wedstrijden bij Roda", aldus Van der Luer. 

De Maastrichtenaar was naar eigen zeggen niet meer in functie op het moment dat een thuiswedstrijd Jong Roda op 5 november 2019 tegen RKC Waalwijk gefixt zou zijn. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties