Emoties lopen hoog op over crisisopvang Ubachsberg

Foto: Frank Moonen (L1)
Sam Verbeek
Gepubliceerd op 1/11/2023 om 09:34
Laatst bewerkt op 1/11/2023 om 09:47

Tijdens een informatieavond in Voerendaal over de aangekondigde crisisopvang voor asielzoekers in Ubachsberg, liepen de emoties soms hoog op. Burgemeester Wil Houben gaf tekst en uitleg over de opvang van 250 asielzoekers. Dat meldt L1.

Een deel van het kerkdorp Ubachsberg kreeg afgelopen maandag een brief in de bus met de aankondiging dat er net buiten het dorp vanaf 8 januari asielzoekers worden opgevangen. Het gaat om een tijdelijke crisisopvang van maximaal 250 mensen. De gemeente Voerendaal heeft getekend voor een periode van 1,5 jaar. "We waren toch wel aan de beurt gekomen," zei burgemeester Wil Houben tijdens de eerste informatieavond voor bewoners dinsdag.

Aangemeld
Daar kwamen 125 mensen op af, die zich van tevoren hadden aangemeld. Maar tientallen andere burgers, die zich ook hadden aangemeld maar geen bevestiging hadden gekregen, kwamen er niet in. Het maakte de frustratie bij de mensen alleen maar groter. Schrale troost is dat er donderdag en volgende week maandag ook nog bijeenkomsten zijn gepland.

Geen mensen uit veilige landen
De mensen die wel binnen waren kregen een praatje van de Veiligheidsregio te horen en een presentatie van het bedrijf dat de opvang uitvoert te zien. Zo is de opvang in Ubachsberg te vergelijken met die in Sittard-Geleen en Landgraaf. De bewoners leven in units, moeten 's nachts op locatie zijn en komen niet uit veilige landen zoals Marokko, Algerije en Tunesië. Er wordt benadrukt dat het geen AZC is en dat er een strak regime wordt gevoerd. De Sittardse burgemeester Hans Verheijen is zelfs uitgenodigd om te vertellen hoe de eerste 4,5 maand in zijn gemeente zijn verlopen. "Van tevoren waren er verhalen over verkrachtingen en winkeldiefstallen, maar de eerste maanden hebben slechts vier meldingen opgeleverd. Zo waren bewoners aan het voetballen op een hockeyveld. Maar incidenten zijn er niet geweest," aldus Verheijen.

Schoolgaande jeugd
Toch kan het de onrust bij de meeste mensen uit Ubachsberg niet wegnemen, zeker omdat de geplande opvang vlak buiten het dorp komt. Sommigen wonen er maar 50 meter vandaag en wijzen op de schoolgaande jeugd. Oudere mensen durven niet meer 's avonds te gaan wandelen, het zijn de bekende sentimenten als een dorp met opvang te maken krijgt. "Heel begrijpelijk, maar ik garandeer de veiligheid," probeert burgemeester Houben de gemoederen te bedaren. Ook hint hij op de toekomst van Ubachsberg, zo moet het terrein waar de tijdelijke opvang komt gesaneerd worden. Dat kan nu mooi op kosten van het rijk en misschien ligt er voor dat gebied dan wel een mooie toekomst in het verschiet, zoals een nieuwe basisschool. Maar dat is allemaal toekomstmuziek.

Garantie
Een van de bezoekers wil weten of tijdelijk ook tijdelijk is, zeker omdat andere opvanglocaties langer open zijn dan gepland. Houben is duidelijk. "Deze opvang blijft 18 maanden open en geen dag langer, daarna zijn andere gemeentes aan de beurt."

Tussen alle emotionele reacties, zoals "ons leven staat op het spel", waren er opvallend ook nog twee bezoekers, die de opvang wel zien zitten. "We moeten deze mensen helpen, ze hebben hier ook niet voor gekozen," al veroorzaakte dat meer boe-geroep dan applaus.

Op 6 januari is er nog een open dag op de plek waar twee dagen later de eerste asielzoekers aankomen, het saneren van het terrein start komende week al.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties