Eis: negen maanden cel voor Heerlenaar die Amber (16) doodreed

Gepubliceerd op 4/05/2021 om 16:25
Laatst bewerkt op 4/05/2021 om 16:33

Voor de rechtbank in Maastricht heeft justitie dinsdag negen maanden cel en ontzegging van de rijbevoegdheid van vijf jaar geëist tegen Ricardo V. (20) uit Heerlen. Hij reed in september vorig jaar de zestienjarige Amber op haar scooter dood, op de kruising Steenweg-Putterweg in Voerendaal.

Ook reed V. op die dinsdag 15 september een ander meisje, die als bijrijdster op de scooter zat, aan. Zij raakte hierbij zwaargewond. Uit technisch politieonderzoek is gebleken dat hij zeker 103 km/u reed ten tijde van het ongeval.

V. was op de bovengenoemde dag na zijn werk onderweg naar vrienden in Voerendaal. "Ik kwam daar bijna dagelijks, kende die weg op mijn duimpje en had ook geen haast", zei de Heerlenaar tegen de rechter.

Hij ontkende met klem te hard te hebben gereden. "Ik reed voor mijn gevoel 80 km/u en zag die scooter wel, maar die trok plotssling op. Ik maakte in een reflex een stuurbeweging naar links en remde. Toen raakte ik die twee meisjes", aldus Ricardo V.

De verdachte Heerlenaar sprak heel zacht, maar toonde tijdens zijn relaas niet echt berouw voor het veroorzaken van het dodelijk verkeersdrama. V. heeft op zijn strafblad meerdere verkeersdelicten staan.

"Ik had wat zachter kunnen rijden", liet V. - van wie het rijbewijs al geruime tijd is ingevorderd -  zich wel een paar keer ontvallen over de fatale dag in september vorig jaar. De vader van de doodgereden Amber las een slachtofferverklaring voor.

"33 weken geleden werd ons leven verwoest en jij, jij rent nog altijd flierefluitend rond", zei de zwaar geëmotioneerde man tegen verdachte Ricardo V. "Wij hebben zo een groot trauma door dit alles. Onze dochter hadden we 's morgens nog uitgezwaaid en we kregen haar terug in een potje."

Elke dinsdag staat hij sindsdien 's middags om exact kwart over twee op de kruising in Voerendaal waar zijn dochter werd doodgereden. "Daar komt zóveel verkeer langs, dus hoe kun je dan daar een racebaan van gaan maken?!"

Volgens de officier van justitie reed V. "veel te hard terwijl hij wist dat zijn remsysteem niet goed werkte. Er is sprake van een hele ernstige mate van schuld van een jonge verdachte."

De familie van het dodelijke slachtoffer eist om en nabij 87 duizend euro schadevergoeding van verdachte Ricardo V.

De uitspraak in deze zaak is over twee weken.

Advertenties