Drie nieuwe aanhoudingen om criminele praktijken met simkaarten

Gepubliceerd op 21/07/2021 om 12:38
Laatst bewerkt op 21/07/2021 om 12:44

In het onderzoek naar simkaartfraude rond een telefoonwinkel in Vaals zijn opnieuw drie verdachten opgepakt.

De 21-jarige mannen uit Stein en Elsloo en de 23-jarige verdachte uit Heerlen zijn dinsdag opgepakt. Ook werden dinsdag drie woningen in Stein, Elsloo en Heerlen doorzocht, net als een telefoonwinkel in Stein. Daarbij werden onder meer telefoons en contant geld in beslag genomen.

Het drietal wordt verdacht van computervredebreuk, witwassen en diefstal van cryptovaluta. Dat deden ze door simkaarten van T-Mobile te 'kapen'. Met dit zogeheten simswapping konden ze dankzij per sms toegezonden toegangscodes inloggen op de crypto-accounts van hun slachtoffers.

De zaak kwam in voorjaar aan het rollen, na een inval in een belwinkel in Vaals. Daar bleek dat ongeveer 90 telefoonnummers waren gekaapt, door misbruik van het systeem van telefoonprovider T-Mobile. Het telecombedrijf heeft dit dealerportaal inmiddels beter beveiligd.

Eerder werden ook al drie medewerkers van de Vaalser telefoonwinkel opgepakt. Zij worden ervan verdacht dat ze op de telefoons van de slachtoffers software hebben gezet waarmee de simkaarten gekaapt konden worden. 

Advertenties