In deze Parkstad-gemeenten betaal je de hoogste woonlasten

foto: iStock
Gepubliceerd op 28/02/2024 om 14:25
Laatst bewerkt op 28/02/2024 om 14:28

Inwoners van Parkstad zijn dit jaar gemiddeld 988 euro kwijt aan gemeentelijke woonlasten. In Voerendaal, Simpelveld en Beekdaelen betalen de mensen meer dan 1000 euro aan lasten. Daarmee behoren de gemeenten tot de koplopers van de provincie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). De gemeentelijke woonlasten bestaan uit de onroerendezaakbelasting (ozb) en de afvalstoffen- en rioolheffing.

Voerendaal staat zelfs op plek nummer twee van alle Limburgse gemeenten met een bedrag van 1147 euro aan lasten. Dat is 7 procent meer dan in 2023. Alleen in Meerssen betalen inwoners meer, namelijk 1277 euro. In Simpelveld zijn mensen 1058 euro kwijt en in Beekdaelen 1053. Bij beide gemeenten is dat 9 procent hoger dan afgelopen jaar.

Ook in andere Parkstad-gemeenten zijn de kosten gestegen. De hoogste stijging ten opzichte van vorig jaar aan gemeentelijke woonlasten is in Brunssum. Inwoners van de gemeente betalen maar liefst 10 procent meer dan vorig jaar met een bedrag van 940 euro. De laagste kosten zijn in Kerkrade, waar mensen slechts 862 euro betalen aan ozb en andere gemeentelijke heffingen.

Nergens in Parkstad zijn de lasten gedaald, al was dit wel te zien in vier andere Limburgse gemeenten, namelijk in Valkenburg aan de Geul, Beesel, Leudal en Nederweert.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties