Deel burgerpersoneel Awacs-basis staakt

foto © ZO-NWS | Twan Senden
Gepubliceerd op 3/02/2023 om 09:58
Laatst bewerkt op 4/02/2023 om 08:06

Burgerpersoneel op de Awacs-basis vlak over de grens bij Schinveld eist 8 procent meer loon. Om hun eisen kracht bij te zetten legden 50 medewerkers donderdag het werk neer.

Vakbond Verdi had alle leden opgeroepen te staken nadat twee eerdere onderhandelingsronden op niets waren uitgelopen. Bij het burgerpersoneel gaat het onder meer om medewerkers in de keuken, bewaking, communicatie en ondersteunende functies. Daarvan werken er 260 op de Navo-basis.

Het gaat meestal om functies in de lagere loonschalen. Velen van hen verdienen slechts 2.000 euro bruto per maand. Zij zijn in dienst van de Duitse overheid, waar ze ook hun salaris van ontvangen. Die wilde bij de eerdere onderhandelingsronden 3,5 en 4 procent meer brutoloon geven, wat voor velen neerkomt op slechts enkele tientjes netto per maand.

De stakende medewerkers verzamelden zich donderdag rond 6.00 uur in de ochtend voor de hoofdingang die daardoor gedeeltelijk geblokkeerd werd. Daar werden ze toegesproken door de vakbond. Het verkeer van en naar de vliegbasis had geen last van de staking. Ook het vliegverkeer op de basis leed er niet onder.

Tags

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties